Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Ce este tartrul dentar? Tot ce trebuie sa stii

Cuprins
tartru dentar

Ce este Tartrul Dentar

Acumularea plăcii bacteriene duce la apariția de tartru dentar. Placa bacteriană se întărește și aderă mai ferm la dinte atunci când nu este eliminată în mod adecvat prin periaj regulat și folosirea aței dentare.

De ce este important sa prevenim Tartrul Dentar

Cu cât tartru dentar este prezent mai mult timp, cu atât se dezvoltă mai multe specii de bacterii, iar unele dintre aceste specii pot irita țesutul gingival până la punctul în care apare inflamația.  Inflamația devine mai severă cu cât durează mai mult acest proces. Țesutul gingival se poate extinde, poate deveni roșu și dureros și, frecvent, poate sângera ușor.  Gingivita este termenul utilizat pentru această afecțiune, care se poate vindeca, de obicei, cu o curățare dentară profesională completă.

Tot ce trebuie sa stii despre Tartru dentar:

Cum se formeaza tartrul dentar

Placa bacteriană cauzează tartru dentar.  Pe dinți, se dezvoltă o substanță lipicioasă numită placă bacteriană.  Aceasta conține o mulțime de bacterii.  Bucățile de mâncare rămase în gură sunt hrana pentru aceste bacterii mici.  Acestea produc acizi care sunt nocivi pentru dinții dumneavoastră.

Când placa bacteriană și mineralele din saliva dumneavoastră se combină, se creează tartrul. Saliva ta conține calciu și alte substanțe care determină solidificarea plăcii. Acest pas poate fi finalizat rapid. Placa poate începe să se solidifice în câteva zile.

Îndepărtarea tartrului este sigură doar atunci când este făcută de un medic dentist. Din acest motiv, periajul și folosirea aței dentare trebuie făcute în fiecare zi.  Acestea previn transformarea plăcii bacteriene în tartru.

Diferenta dintre placa bacteriana si tartrul dentar

Formare: Placa se dezvoltă pe dinți și gingii atunci când bacteriile se amestecă cu saliva și resturile de alimente. Tartrul apare atunci când placa nu este eliminată și se întărește în cele din urmă într-o formă mineralizată.

Aspect: Placa este o peliculă lipicioasă, transparentă, care poate fi uneori vizibilă pe dinți. Tartrul se prezintă ca un depozit dur, galben sau maro, pe care periajul regulat și folosirea aței dentare nu îl pot elimina.

Îndepărtare: Placa dentară poate fi îndepărtată prin periaj regulat, folosirea aței dentare și curățări dentare de rutină. Tartrul poate fi eliminat numai de către un medic stomatolog care utilizează instrumente specializate.

Efecte asupra sănătății dentare: Atât placa, cât și tartrul pot duce la boli ale gingiilor și carii dentare; cu toate acestea, tartrul este mai dificil de îndepărtat și poate duce la probleme de sănătate dentară mai grave dacă este ignorat.

Efectele tartrului asupra sanatatii orale

Inflamația și boala gingiilor

Inflamația și boala gingiilor pot rezulta din acumularea de tartru. Gingivita este indicată de gingii roșii, umflate sau care sângerează. Acesta este stadiul inițial al bolii gingiilor. Problema se agravează atunci când tartrul se dezvoltă sub linia gingiilor, cand apar pungile parodontale.

Tartrul netratat poate cauza retragerea gingiilor. Recesiunea gingivală este termenul folosit pentru acest lucru. Dinții devin sensibili atunci când rădăcinile lor sunt expuse.

Pierderea osoasă din jurul dinților este un alt efect al bolii gingiilor.

Respirația urât mirositoare și cariile dentare

Dinții cu tartru dentar au zone cu pete aspre. Alimentele și microorganismele sunt prinse în aceste zone. Acest lucru poate duce în cele din urmă la respirație urât mirositoare și carii dentare.

Metode eficiente de îndepărtare a tartrului

Tartrul dentar poate fi prevenit cu o igienă orală adecvată la domiciliu. O periuță de dinți cu peri blânzi este esențială. Periați-vă dinții cu ea de două sau trei ori pe zi. Pasta de dinți cu fluor este esențială. Aceasta ajută la prevenirea cariilor dentare.

Apa de gură fără alcool poate fi, de asemenea, benefică. Pentru a eradica bacteriile, folosiți-o de două ori pe zi.

Împreună cu o dietă nutritivă, aceste acțiuni vă pot ajuta să mențineți o gură proaspătă și curată.

Rolul detartrajului profesional și cât de des este necesar

O data la 6 luni, detartrajul profesional este mai mult decat eficient, în cazul pacienților cu risc moderat de carii si tartru.

La pacienții fumători, cu proteze dentare si implanturi, la cei cu deficiente motrice care nu pot întreține igiena orala regulată, detartrajul se prefera mai des, la 3- 4 luni.

Rolul detartrajului profesional:

  • Prevenirea bolilor gingivale: Curățările profesionale scad riscul de gingivită și parodontită prin eliminarea depozitelor dentare de tartru, care conțin germeni ce pot irita și infecta țesuturile gingiilor.
  • Prevenirea cariilor dentare: Dinții cu tartru oferă o zonă în care placa bacteriană se acumulează și generează acizi care pot distruge smalțul dinților și provoca carii.
  • Respirația urât mirositoare: Bacteriile și particulele alimentare în putrefacție prinse în tartrul dentar pot provoca halitoză. Astfel, curățările ajută la împrospătarea respirației.
  • Îmbunătățirea esteticii zâmbetului: Prin îndepărtarea tartrului dentar, dinții își recapătă aspectul natural, făcând zâmbetul mai uniform și mai strălucitor.
  • Detectarea precoce a problemelor dentare: Prin programarea curățărilor de rutină, dentiștii pot identifica indicatorii de avertizare timpurie ai problemelor dentare și pot oferi tratament eficient.

Tartru dentar – prevenție: cele mai bune practici pentru o igienă orală corectă

Periajul dinților trebuie făcut de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin două minute. În plus, sugerăm utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi, care sunt mai blânzi cu gingiile și smalțul.

În fiecare zi, folosiți ața dentară

Pentru o sănătate orală optimă, ața dentară este la fel de importantă ca periajul. De fapt, aceasta este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a plăcii bacteriene și de evitare a acumulării de tartru în spațiile dintre dinți.

Folosiți pastă de dinți care conține fluor.

Deoarece combate bacteriile producătoare de acid din gură, produsele cu ingredientul triclosan trebuie, de asemenea, luate în considerare.

Consumați o dietă sănătoasă.

Fructele și legumele au tendința de a stimula fluxul natural de salivă, care ajută la spălarea unei părți din placa și bacteriile din gură. Fructele și legumele trebuie consumate crude, cu coajă, pentru beneficii optime pentru sănătate.

Folosiți zahărul cu prudență.

Mâncărurile zaharoase pot provoca cu ușurință carii dentare și, astfel, dezvoltarea tartrului dentar, ceea ce le face extrem de dăunătoare pentru dinți. Chiar și fără ajutorul microorganismelor, zahărul erodează smalțul deoarece este acid în mod natural.

Menținerea unei îngrijiri dentare adecvate este cea mai bună apărare împotriva tartrului. Cu toate acestea, chiar și cu cele mai bune eforturi ale dumneavoastră, se poate forma ocazional tartru.

Dacă acest lucru se întâmplă, faceți imediat o programare la medicul dentist. Pentru a preveni probleme precum cariile și bolile gingiilor, cel mai bine este să eliminați acumularea de tartru cât mai curând posibil, chiar dacă nu este o urgență.

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

implantul dentar

Implantul dentar

Implanturi dentare: Ce sunt acestea? Implanturile dentare sunt piloni din titan sau ceramică care sunt plasați în osul maxilarului pentru a susține dinții protetici. Acestea servesc drept bază solidă pentru

Citește mai mult »
energizantele si impactul oral

Energizantele si impactul oral

Probabil că ați mai experimentat acest lucru: după ce ați lucrat câteva ore, creierul începe să încetinească la ora 14:00, așa că apelați la o băutură energizantă. Sau poate sunteți

Citește mai mult »
sarcina si dantura

Sunt insarcinata. Si dantura mea?

Sarcina si dantura nu sunt elemente care se incurca reciproc. O dantura bine ingrijita poate aduce multe beneficii atat mamei, cat si fatului. Totusi, cum mentinem acest echilibru? Echilibrul sarcina

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!