Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Afectiuni ale gingiei – Parodontoza

Cuprins
parodontoza

Inflamația și infecția gingiilor și a osului care susține dinții sunt simptome ale bolii parodontale. Deși anumite persoane sunt mai susceptibile la acest tip de infecție, ea poate fi cauzată și de igiena deficitara. Respirația urât mirositoare, dinții slăbiți, sângerarea și gingiile umflate sunt câteva simptome posibile. În funcție de cât de gravă este parodontoza, există numeroase opțiuni terapeutice.

Parodontoza: ce este?

Boala gingiilor, un alt nume pentru parodontoza, este o infecție și o inflamație a țesuturilor care vă țin dinții la locul lor. Boala gingiilor poate fi provocată de o igienă dentară deficitară. Cu toate acestea, chiar și cu un periaj bun și folosirea aței dentare, unele persoane sunt mai predispuse la această problemă decât altele.

Care este prevalența bolii parodontale?

  • Afecțiuni gingivale și parodontale la adulți: Peste 60-70% dintre adulți prezintă semne de parodontoza (gingivită sau parodontită). Procentul variază în funcție de vârstă, nivel de educație și acces la îngrijiri stomatologice.
  • Prevalența la tineri: Deși gingivita este mai frecventă la tineri, parodontita severă afectează predominant persoanele peste 35-40 de ani.
  • Impactul obiceiurilor și al accesului la îngrijire: Consumul ridicat de tutun, igiena orală deficitară și accesul limitat la tratamente preventive contribuie semnificativ la incidența crescută.

Cauze și simptome parodontoza

Ce semne ale bolii parodontale sunt prezente?

Simptomele bolii parodontale pot include:

  • Gingii purpurii sau roșiatice.
  • sângerări
  • disconfort
  • Halitoza, sau respirație urât mirositoare
  • Gusturi neplăcute
  • disconfort în timpul mestecării
  • Recesiunea gingiilor este termenul pentru gingiile care se separă de dinți

Etapele bolii parodontale

Gingiile în stare bună de sănătate sunt ferme la atingere. Acestea nu se umflă și nu sângerează. Cu toate acestea, parodontoza poate duce la sângerări, umflături și gingii decolorate (purpurii sau roșiatice). Boala gingiilor are potențialul de a distruge osul maxilar subiacent și de a duce la pierderea dinților dacă nu este tratată.Țesuturile din jurul dinților se deteriorează în cele din urmă. Majoritatea persoanelor cu boli ale gingiilor, în special în stadiile incipiente, nu simt nicio durere. Prin urmare, este esențial să recunoașteți indicatorii de avertizare.

Parodontoza evoluează în patru etape:

  • Gingivita. Stadiul inițial al bolii gingiilor este acesta. Gingiile care sunt roșii și umflate și care pot sângera atunci când vă periați sau folosiți ața dentară sunt primele semne. Nu există nicio pierdere osoasă în acest moment. Prin urmare, cu îngrijirea corectă, gingivita este complet reversibilă.
  • Caz ușor de parodontoza. Osul de susținere a fost afectat de bacteriile care au pătruns în spatele gingiilor dumneavoastră. Este posibil ca gingiile să se desprindă de dinți, formând buzunare în jurul acestora. Deoarece periuța de dinți și ața dentară nu pot ajunge la aceste buzunare, placa bacteriană și germenii preferă să se ascundă acolo.
  • Parodontoza moderată. Ligamentele, țesuturile moi și osul care susțin dinții la locul lor sunt erodate de germeni dacă nu primiți tratament. În jurul liniei gingiilor, este posibil să observați puroi (infecție) și respirație urât mirositoare. În acest moment, unele persoane încep să simtă durere.
  • Parodontoza avansată. Pierderea osoasă persistă atunci când parodontoza se agravează. Dinții se pot slăbi și, în cele din urmă, pot cădea ca urmare a acestei afecțiuni.

Boala gingiilor poate fi inversată cu un tratament precoce. Cu toate acestea, boala este prea gravă pentru a fi inversată dacă infecția a cauzat deja pierderea osoasă din jurul dinților. Dar, cu îngrijirea corectă și o igienă dentară regulată și atentă, o puteți controla.

Parodontoza: ce o cauzează?

Cauza principală a bolii parodontale este acumularea plăcii dentare. Numeroase bacterii găsite în placă au capacitatea de a infecta gingiile. Din acest motiv, igiena orală precară crește riscul de apariție a bolii gingiilor. Genele pot contribui la boala gingiilor la anumite persoane prin modificarea modului în care sistemul lor imunitar reacționează la microorganisme.

Factori de risc pentru parodontoza

Orice lucru care vă crește probabilitatea de a contracta o boală sau o afecțiune se numește factor de risc. Următorii sunt potențiali factori de risc pentru boala parodontală:

  • Utilizarea excesiva a tutunului
  • Ingrijire dentară inadecvată
  • Diabetul
  • Afecțiuni autoimune, cum ar fi boala Crohn, lupusul și sclerodermia
  • Schimbările hormonale, în special în timpul menopauzei, sarcinii și pubertății
  • Stresul
  • Genetica: Dacă părinții, bunicii sau frații dvs. au boli ale gingiilor, este mai probabil să le aveți și dvs.
  • Afecțiuni cardiace

Este posibil să se răspândească parodontoza?

Bacteriile care cauzează boli ale gingiilor se pot răspândi de la o persoană la alta. Deși contactul ocazional, pe termen scurt, nu poate cauza boli ale gingiilor, contactul salivar prelungit și frecvent (cum ar fi sărutul) pot crește șansele de a dezvolta boala parodontală.

Ce efecte secundare ar putea provoca parodontoza?

Dacă nu tratati patologia precoce, boala gingiilor continuă să progreseze, făcând ravagii asupra sănătății dumneavoastră dentare. Pierderea dinților poate rezulta din ciclul vicios de infecții pe care îl provoacă.
Cercetările au demonstrat, de asemenea, că boala gingiilor are un impact direct asupra sănătății și bunăstării dumneavoastră. Bolile gingivale au fost asociate cu diabetul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și alte boli.

Preventia bolii gingiilor

Este posibil să se evite parodontoza?
Da, menținerea unei igiene dentare regulate și adecvate poate ajuta la evitarea bolilor gingivale în majoritatea cazurilor. Unele persoane sunt mai predispuse la boli ale gingiilor din cauza geneticii sau a altor condiții de sănătate. Igienistul dentar poate fi nevoit să vă curețe dinții mai frecvent în aceste situații.

Cum îmi pot reduce șansele de a dezvolta parodontoza ?

Pentru a vă reduce șansele de a dezvolta parodontoza:

  • În fiecare zi, periați-vă dinții de două sau trei ori.
  • În fiecare zi, folosiți ața dentară.
  • Utilizați apă de gură antimicrobiană.
  • Abțineți-vă de la consumul de tutun.
  • Vizitați medicul dentist pentru examinări și curățări de rutină.

Cât de repede ar trebui să merg la dentist?

Ar trebui să vizitați imediat un medic dentist dacă aveți gingiile sângerânde, dureroase sau umflate. Cheia este detectarea precoce. Medicul dentist vă va recomanda un parodontist care să vă trateze dacă aveți nevoie de mai mult decât o simplă curățare dentară standard.

Ce întrebări ar trebui să adresez parodontologului meu?

S-ar putea să doriți să îi adresați parodontologului dumneavoastră următoarele întrebări în cazul în care aveți boli ale gingiilor:

  • În ce stadiu al bolii gingiilor sunt?
  • Voi avea nevoie de îngrijire nechirurgicală sau chirurgicală?
  • Oferiți opțiuni pentru sedarea stomatologică?
  • Cât timp va dura recuperarea?
  • Când îmi pot relua locul de muncă sau studiile?
  • Cât de frecvent ar trebui să-mi curăț dinții?

De cele mai multe ori, mai ales în stadiile incipiente, parodontoza este nedureroasă. Cunoașterea semnalelor de avertizare vă va ajuta să primiți îngrijirea potrivită înainte ca boala să progreseze. Dacă nu este tratată, boala gingiilor poate avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră orale și generale. Infecția are potențialul de a se răspândi în alte regiuni ale gurii și ale corpului, crescând șansele de a dezvolta diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral, printre alte boli.

Informați medicul dentist dacă gingiile dumneavoastră sunt umflate, dureroase sau sângerează. Acesta vă poate ajuta să eliminați infecția și să vă recâștigați sănătatea gingiilor și a dinților.

Daca intalniti simptomele mentionate mai sus, nu ezitati sa ne contactati pentru a va putea oferi informatii aditionale si cele mai bune metode de tratament!

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

Sindromul gurii care arde

Sindromul gurii care arde

Sindromul gurii care arde (Burning Mouth Sindrome- BMS) este descris ca o senzație de arsură pe limbă, buze, palat sau de-a lungul gurii, o afecțiune dureroasă și neplăcută. BMS este

Citește mai mult »
parodontoza

Afectiuni ale gingiei – Parodontoza

Inflamația și infecția gingiilor și a osului care susține dinții sunt simptome ale bolii parodontale. Deși anumite persoane sunt mai susceptibile la acest tip de infecție, ea poate fi cauzată

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!