Un dinte spart ingrijoreaza pe moment pacientii. Rare sunt cazurile cand pacienii se prezinta la cabinet in primele zile de fractura, daca nu sunt afectati estetic.
Un dinte spart sau crapat: Ce este de fapt?
- Mestecatul alimentelor tari poate provoca fisurarea sau fracturarea unui dinte.
- Persoanele care practică sporturi de contact sau care își scrâșnesc dinții noaptea sunt, de asemenea, susceptibile de a se confrunta cu această situație, iar persoanele în vârstă o pot experimenta pe cont propriu.
- Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni dentare care cauzează pierderea dinților.
- Chiar și cu tratament, un dinte fracturat nu se va recupera niciodată complet, spre deosebire de un os fracturat, dar va opri infecția și daunele viitoare.
- Vă puteți proteja dinții purtând o proteză bucală, evitând să mușcați din alimente tari și practicând îngrijirea orală de bază.
- Fisurile sunt de obicei vizibile, însă uneori sunt invizibile pentru ochiul liber dacă fractura se întinde pe toată lungimea dintelui.
- Anumite simptome, cum ar fi durerea la mestecat sau sensibilitatea acută la căldură și la frig, pot indica o fractură chiar dacă nu o puteți vedea.
- Diagnosticarea fracturilor foarte mici ar putea fi o provocare, deoarece este posibil ca acestea să nu prezinte niciun alt semn în afară de durerea intermitentă.
- Este important să solicitați tratament cât mai curând posibil, deoarece, dacă nu faceți acest lucru, puteți suferi dureri atroce, infecții și pierderea dinților.
Dintele spart – Ce tipuri de fracturi dentare există?
Există mai multe tipuri de fracturi dentare. Liniile de crăpătură sunt mici fisuri în smalțul unui dinte. Adesea, acestea nu provoacă durere și nu necesită îngrijiri medicale.
- Porțiunea ascuțită a suprafeței de mușcare a unui dinte, cunoscută sub numele de cuspid, se poate rupe. De obicei, nu afectează pulpa și se întâmplă în jurul unei plombe dentare. Ca urmare, nu provoacă multă durere.
- Dintele crapat vertical: Un dinte crăpat este un tip de fractură care se extinde de obicei până la linia gingiei și se desfășoară vertical. O fractură incompletă a coroanei apare atunci când fractura nu se extinde până la linia gingiei. Prognosticul este favorabil pentru linia gingiei (fractură incompletă a coroanei). Cu toate acestea, dacă fisura ajunge la linia gingiei (fractură incompletă coroană-rădăcină), este posibil ca dintele să trebuiască extras.
- Dintele segmentat – Atunci când cele două porțiuni rupte ale unui dinte pot fi separate, se spune că acesta este despicat. Medicul dentist poate alege să scoată întregul dinte sau să salveze o porțiune a acestuia, în funcție de gravitatea fracturii.
- În cazul unei fracturi verticale a rădăcinii, fractura începe sub linia gingiei și progresează în sus. Nu apar simptome până când dintele nu se infectează. Acești dinți necesită de obicei extracție.
Dinte spart – Care sunt factorii care duc la fracturile dentare?
O fractură dentară este frecvent cauzată de:
- Alimentele tari sunt la licitație.
- Bruxismul este scrâșnitul dinților în timpul nopții.
- Avansarea vârstei (peste 50 de ani).
- Un dinte cu o obturație dentară mare, deoarece aceasta face dintele mai slab.
- Leziuni ale maxilarului sau bărbiei prin căzături, sporturi de contact, accidente auto etc.
- Din cauza schimbării de temperatură, consumul a ceva foarte rece imediat după consumul a ceva fierbinte ar putea duce la fracturi.
- Pacienții cu boli ale gingiilor prezintă frecvent fracturi de rădăcină.
Ce semne indică un dinte fracturat?
- Disconfort în timpul mușcăturii sau mestecării.
- Durerea apare și dispare.
- Gingie umflată.
- Sensibilitatea dintelui la alimentele dulci.
- Dintele este sensibil la alimentele calde sau reci.
Cum poate fi identificat un dinte spart?
- De cele mai multe ori, o radiografie efectuată pentru o altă afecțiune dezvăluie neintenționat o mică fractură dentară.
- Din cauza tipului de fractură și a unghiului la care a fost făcută radiografia, uneori fracturile nu pot fi văzute nici pe o radiografie.
- Pe lângă întocmirea unui istoric medical și dentar amănunțit, medicul dentist vă va întreba despre obiceiurile de scrâșnire nocturnă a dinților și de mestecare grea.
- Dacă este necesar, medicul dentist poate verifica dacă există fisuri folosind o lupă sau un colorant dentar.
- De asemenea, dentistul vă poate cere să mușcați ceva tare. Dacă dintele dvs. este crăpat, este posibil să simțiți durere atunci când dați drumul mușcăturii.
Dinte spart – Care sunt tratamentele disponibile pentru fracturile dentare?
Sunt disponibile numeroase metode de tratament, în funcție de localizarea, dimensiunea și gravitatea fracturii, precum și de simptomele dumneavoastră. Una dintre următoarele tehnici de tratament poate fi recomandată de medicul dumneavoastră dentist:
1) Lipire sau obturație dentară:
- Medicul dentist utilizează rășină compozită de culoarea dintelui pentru a umple fractura dacă pulpa sau dentina nu sunt afectate.
- Pentru a se asigura că substanța de lipire se lipește de dinte, medicul va folosi această tehnică pentru a grava suprafața rugoasă.
- Porțiunea ruptă a dintelui este apoi refăcută cu ajutorul rășinii de culoarea dintelui, care este apoi solidificată cu lumină ultravioletă.
2) Coroană dentară:
- O coroană dentară sau o calotă este utilizată pentru a acoperi dintele lezat atunci când există o fractură a dentinei sau când o secțiune mare a dintelui a dispărut.
- Are o formă asemănătoare dintelui și poate fi compus în întregime din ceramică, metal sau metal și ceramică.
- Aceasta este plasată peste dintele rupt pentru a-i îmbunătăți atât aspectul, cât și funcționalitatea.
- Pentru a crea spațiu pentru coroana dentară, medicul dentist va tăia mai întâi dintele și va lua o amprentă, care va fi trimisă la laborator.
- În funcție de mușcătura pacientului și de culoarea dintelui, laboratorul va crea coroana.
3) Terapia de canal:
- Dacă fisura este mare și afectează pulpa sau dacă a provocat o infecție a pulpei, este adecvată terapia de canal.
- Aici, canalul radicular este pregătit și format după ce pulpa bolnavă este extrasă.
- După aceea, se utilizează un material biocompatibil pentru a umple canalul radicular.
- Pentru a îmbunătăți rezistența și frumusețea dintelui, se aplică o coroană dentară și alte materiale.
4) Extracția:
- Numai dacă dintele este deteriorat iremediabil, medicul dentist îl va extrage.
- Fisurile fine ale smalțului, cum ar fi liniile de crăpare, sunt asimptomatice și nu necesită tratament.
Dinte spart – Care sunt complicațiile fracturilor dentare?
Un dinte rupt ar putea duce la următoarele complicații:
- Durere la mușcătură.
- Umflarea gingiilor.
- Sensibilitate a dinților.
- Respirație urât mirositoare.
- Glande din gât care se umflă.
- Febră.
Cereți dentistului o proteză bucală, practicați o igienă orală adecvată și abțineți-vă să mușcați din alimente tari pentru a preveni această problemă. Consultați un medic dentist pentru detalii suplimentare.