Programează-te

DentalQ

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Radiografie Dentară

Radiografia dentara este un instrument indispensabil medicului dentist in stabilirea unui diagnostic corect si monitorizarea evoluției tratamentului si a afecțiunilor dentare. Este o imagine a danturii, a maxilarelor si părților moi  rezultata in urma expunerii la radiații X.

Pentru ca nu putem vedea cu ochiul liber interiorul tesuturilor, folosim radiatile X, care prin penetrarea acestora ne furnizează informații foarte pretioase.

Radiografia dentara digitala este “prietenoasa” cu organismul uman, având o doza de radiații cu peste 80% mai mica decât radiografiile clasice. Zilnic in mediul înconjurător suntem expuși la radiații de 5 ori mai mari decât doza de radiații absorbita de organismul omului atunci când face o radiografie dentara (1 microsievert, o cantitate neglijabila fără efecte notabile asupra sănătății). Deci teama de radiații nu mai reprezinta o piedica

ani
de experiență
1 +
pacienți
fericiți
0 k

Știm ca fiecare pacient este unic, de aceea in cadrul clinicii DentaQ  am creat centrul de radiologie propriu, sub același acoperiș, dotat cu echipamente digitale performante 2D si 3D, reușind astfel sa eficientizam durata si numărul vizitelor si sa eliminam numeroasele si enervantele drumuri spre centrele de radiologie .

 Utilizam echipamente ultraperformante PLANMECA 3D PROMAX si PRO X, cu ajutorul cărora obținem imagini clare si precise, utile in conceperea planului de tratament multidisciplinar.

Aparatele PLANMECA utilizează cea mai înaltă tehnologie si un software complex, folosind o cantitate minima de radiații, optimizata pacientului si tipului de imagine.

Tipuri de investigații imagistice :

INTRAORALA

  1. Radiografia dentara retroalveolara – obținem informații detaliate dar pe o zona mai restrânsă (cativa dinți)
  2. Radiografia Bitewing – vizualizam eventuale carii interdentare si ocluzare
  3. Radiografia ocluzala – pentru depistarea chisturilor, fisurilor de maxilar

EXTRAORALA:

  1. Radiografia panoramica – imagine de ansamblu a ambelor arcade dentare, sinusurile maxilare si articulația temporo-mandibulara
  2. Teleradiografia – imagine de ansamblu a craniului cu ajutorul careia este realizat studiul cefalometric, evaluând tiparul fizionomic, caracteristicile de creștere, relația mandibula-maxilar-dinți, profilul facial.
  1. Tomografia unidentara – des folosita in endodonție pentru evaluarea tratamentelor de canal vechi. Expunerea se face pe o zona dentara restrânsa, obținând astfel detalii precise.
  2. Tomografia de hemiarcada – furnizează informații despre jumătate dintr-o arcada dentara
  3. Tomografia maxilara – des folosita in implantologie, furnizează imagini detaliate ale arcadei superioare si sinusurilor maxilare, informații esențiale pentru planificarea tratamentului.
  4. Tomografia mandibulara – investigație imagistica ce furnizează informații detaliate ale mandibulei si a canalului mandibular, informații prețioase in stabilirea unui tratament cu implanturi dentare.
  5. Tomografia completa maxilar si mandibular – furnizează imaginii ale ambelor arcade, osului zigomatic si ramului mandibular
  6. Tomografia articulație temporo-mandibulare (ATM) – furnizează imagini detaliate ale poziției condililor in fosele articulare atât in poziția de mușcătura cat si cea cu gura deschisa, oferind informații utile in stabilirea diagnosticului si planului de tratament.
  1. Doza de radiații cu 80% mai mica fata de radiografiile clasice
  2. Timp de lucru redus prin creșterea vitezei de redare pe monitor a imaginii.
  3. Calitate superioara a imaginilor
  4. Pot fii stocate si accesate ușor, fiind foarte utile in cadrul consultațiilor de specialitate interdisciplinare
  5. Si bineînțeles sa nu uitam si de avantajul ecologic. In cazul radiografiei digitale este eliminata hârtia, aceasta fiind stocata pe un suport electronic.

Cele mai des întâlnite întrebări pe care medicii dentiști le primesc sunt “Cat durează?” si “Cat costa?”. La baza fiecărui plan de tratament sta un diagnostic corect. Pentru asta, medicul dentist are nevoie, pe lângă o examinare clinica atenta, si de anumite tipuri de radiografii dentare ce furnizează detalii importante. O simplă consultație nu scoate la iveala toate problemele dentare ale pacientului. De aceea de cele mai multe ori este necesare o investigație imagistica 2D sau 3D, după caz.

Totodată radiografia dentara este un instrument bun de prevenție prin faptul ca poate depista in faze incipiente afecțiuni dentare care lăsate netratate ar putea duce la pierderea dinților.

Tomografia dentara CBCT este o investigație imagistica dentara avansata, cu ajutorul căreia obținem imagini 3D ale dinților, oaselor si parților moi.  Este o investigație din ce in ce mai populara in domeniul stomatologiei datorita preciziei si detaliilor pe care le oferă, fiind indicata in anumite situații  precum

                -diagnosticarea si tratarea problemelor ortodontice

               – diagnosticarea si evaluarea parodontozei

               – planificarea tratamentului cu implanturi dentare

              – diagnosticarea afecțiunilor endodontice

              – diagnosticarea afecțiunilor articulației temporo-mandibulare ATM

              – evaluarea defectelor osoase sau a tumorilor maxilofaciale

Deși recomandam ca înainte de a planifica o sarcină sa fie rezolvate toate problemele de natura dentara, socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Apar astfel situații când viitoarele mămici se confrunta cu dureri de dinți sau infecții dentare si este nevoie sa intervenim pentru ai reda sănătatea si confortul.

DA! In sarcina pot fii făcute radiografii dentare digitale care nu vor expune uterul la fluxul direct de raze. Este bine sa anunțați personalul medical daca sunteți însărcinata sau daca exista vreo suspiciune de o posibilă sarcina. In orice situație, pacientul poarta gulerul sau sortul de protecție care vor bloca eventualele radiații diseminate.

Este radiografia dentară periculoasă pentru sănătatea pacienților?

NU! Datorita noilor tehnologii, radiografia dentara digitala utilizează cu 80% mai puține radiații decât cea clasica, iar timpul de expunere este de doar câteva secunde. Chiar si așa obținem o imagine mult mai calitativa in comparație cu cele clasice. Zilnic suntem supuși la doze mult mai mari. Ca si comparație, când facem o plimbare in parc sau zburam cu avionul dozele de radiații sunt de 5 ori mai mari. Exista numeroase studii științifice efectuate pe aceasta tema, dintre ele amintim unul ce aparține asociației American Dental Association care atesta faptul ca radiațiile la care este expus zilnic corpul uman sunt de câteva ori mai mare decât doza de radiații primita atunci când facem o radiografie dentara digitala.

Noi, echipa DentalQ, punem mare accent pe siguranța si confortul pacienților noștri si de aceea am dotat clinica cu echipamente PLANMECA de ultima generație, realizând radiografii de calitate remarcabila cu doza minima de radiații.

Program clinică

Vă așteptăm cu drag în clinica noastră!
Luni-Vineri
08:00 – 20:00
Sâmbătă
09:00 – 15:00
Duminică
Închis

Contact:

Contactează-ne

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Serviciul ales

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!