Programează-te

DentalQ

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Ortodonție Dentară

Ortodonție – ramură a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea și tratarea anomaliilor dento-maxilare (acestea reprezintă probleme de poziționare a dinților, de dezvoltare și poziționare a maxilarelor, rapoarte greșite între dinții celor două arcade, probleme articulare, musculare, probleme de natură estetică dentară sau facială).

Medicul ortodont este un medic specializat în domeniul ortodonției prin parcurgerea unui stagiu de pregătire suplimentar, numit rezidențiat, după finalizarea facultății de medicină dentară. Pregătirea medicului ortodont este completată în mod continuu cu noi cursuri, congrese și specializări atât în țară cât și în străinătate astfel încât să fie în mod constant la curent cu noile tehnici, tehnologii și direcții de tratament.

ortodontie dentara bucuresti
ani
de experiență
1 +
pacienți
fericiți
0 k

Ce este un aparat dentar?

Aparatul dentar este dispozitivul folosit de medicul ortodont pentru a trata așa-numitele anomalii dento-maxilare.
Majoritatea pacienților consideră că aparatul dentar se poartă din rațiuni estetice. În realitate el se adresează problemelor de natură funcțională (o mușcătură corectă, o stare de sănătate pe termen lung a tuturor structurilor aparatului dento-maxilar din care fac parte dinții, gingiile, articulațiile tempuro-mandibulare, oaselor maxilare, mușchii masticatori). Partea estetica a tratamentului în ceea ce privește ortodontia este în mod evident cea mai ușor de observat de către pacient, cea care aduce cea mai mare satisfacție și care reprezintă în mod evident un obiectiv extrem de important și pentru medicul ortodont.

Ai nevoie de un aparat ortodontic dacă te regăsești în una sau mai multe dintre următoarele situații:

Cine are nevoie de un aparat dentar?

  • Ai dinții prea înghesuiți sau cu spații între ei (incongruența dento-alveolară cu înghesuire/spațiere);
  • Ai dinți care se află în poziții greșite (malpoziții dentare);
  • Prezinți o dezvoltare anormală a maxilarelor – Mușcătura ta (ocluzia) este incorectă (inversă, adâncă, deschisă);
  • Bărbia ta este foarte proeminentă (prognatism mandibular)
  • Copilul tău are anumite obiceiuri vicioase (supt de deget, respirat pe gura, înghițit cu limba între dinți etc.);
  • Ai dinți blocați în erupție (dinți incluși), sau ectopici (în afara liniei arcadei);
  • Ai spații ce au rezultat în urma pierderii unor dinți și îți dorești închiderea, sau dimpotrivă, deschiderea lor pentru aplicarea unui implant dentar sau realizarea unor lucrări protetice;
  • Dinții tăi frontali sunt poziționați mult spre exterior sau spre interior;
  • Ai un spațiu între incisivii centrali – Diastema (strungăreața);
  • Ai contacte dentare deficitare cu lipsa de eficientă în masticație și ocluzie (mușcătura) traumatică;
  • Ai o afecțiune parodontală care a generat deplasarea dinților;
  • Ai nevoie de un tratament prepotetic și situația intra orală nu permite efectuarea unor lucruri corecte (înainte de aplicarea coroanelor dentare, pe dinți naturali sau pe implanturi);
  • Ai simptome la nivelul articulației temporo-mandibulare (dureri, zgomote, limitarea deschiderii gurii etc.). 

Beneficiile tratamentului ortodontic

Cel mai evident beneficiu pentru pacient este cel de natură estetică și anume obținerea unui zâmbet frumos, în armonie cu fizionomia acestuia. Aceste schimbări au un puternic impact pozitiv la nivel psihic, cu un boost de încredere și stimă de sine.

Deloc de neglijat sunt însă beneficiile de natură funcțională care includ:

  • O ocluzie (mușcătura) echilibrată;
  • Risc mai mic de uzuri dentare (tocirea dinților) pe parcursul vieții;
  • Risc mai mic de afecțiuni parodontale (dinții corect aliniați implică o mai ușoară curățare, un periaj mai eficient și implicit depunerea mai lentă și în cantitate mai redusă a plăcii bacteriene);
  • Risc mai mic de apariție a cariilor dentare;
  • Reducerea sau dispariția simptomatologiei specifice patologiei articulației temporo-mandibulare;
  • Îmbunătățirea pronunției dacă aceasta era afectată de forma maxilarelor sau de poziția dinților;
  • Eficiență crescută a masticației prin obținerea unor contacte directe între dinții celor doua arcade dentare;
  • Înlăturarea contactelor traumatice care pot produce mobilitate dentară, leziuni cuneiformă (desprinderea smalțului din apropierea gingiei) și sensibilitate sau durere dentară;
  • Crearea unor condiții optime pentru realizarea unor lucrări protetice și estetice de tipul fațetelor dentare, coroanelor pe implant etc.

Etapele tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic presupune parcurgerea corectă a unor etape esențiale și anume:

În cadrul acesteia medicul ortodont adună date despre situația dinților, maxilarelor, gingiilor, articulaților temporo-mandibulare și a musculaturii implicate în masticație, dar și despre starea ta generală de sănătate, în așa fel încât să poată întocmi un diagnostic și un plan de tratament corecte si complete.

Acesta constă în realizarea unor radiografii, fotografii, scanări ale maxilarelor și dinților, CT-uri ale oaselor sau dentare, realizarea de înregistrări ale mușcăturii corecte;

Din respect pentru timpul tău toate acestea pot fi realizate în cadrul clinicii noastre și rezultatele vor fi gata pe loc.

Medicul tău ortodont va analiza cu multă atenție toate datele colectate, iar aceste informații vor duce către un plan de tratament adresat nevoilor tale.
În cadrul ședinței în care ți se va prezenta planul de tratament vei obține informații legate de ce se dorește a fi corectat prin tratament, ți se vor prezenta opțiunile, tipurile de aparate dentare ce pot fi utilizate cu avantaje și dezavantaje pentru fiecare în parte, cat și beneficiile dar și riscurile neefectuării tratamentului;

Pentru a porni la drum cu un tratament ortodontic trebuie să fie rezolvate înainte toate problemele dentare si gingivale. În acest sens vor fi tratate toate cariile dentare, va fi efectuată o curățare profesională a dinților, vor fi tratate afecțiunile parodontale, și nu în ultimul rând, dacă există o patologie a articulației temporo-mandibulare aceasta va necesita purtarea unui dispozitiv special până la dispariția simptomelor (dureri anterioare de ureche, zgomote in articulație, limitarea deschiderii gurii, dureri în timpul mestecării alimentelor, mușchi masticatori tensionați).

În sfârșit a venit ziua cea mare, se montează aparatul ortodontic și începem frumosul drum al unui zâmbet de succes! Vei primi împreuna cu aparatul toate instrucțiunile necesare întreținerii lui și menținerii sănătății orale pe parcursul purtării aparatului, informații legate de mijloacele suplimentare de curățare necesare și despre alimentele interzise etc.

Este foarte important ca odată ce a fost montat, aparatul dentar să fie controlat și reactivat de medicul tău ortodont cu regularitatea aferentă tipului de aparat selectat. Așadar, pentru un rezultat cât mai bun și cât mai rapid ai grija să nu ratezi nicio programare!

În timpul tratamentului e necesar să se evalueze temporar starea dinților și a gingiilor așadar se efectuează periodic radiografii panoramice, consultații stomatologice generale și igienizări profesionale. Pentru eficientizarea procesului de obținere a unui zâmbet frumos și funcțional în timpul tratamentului ortodontic pot fi realizate unele manopere de genul adițiilor osoase, aplicării de implanturi dentare etc. Astfel încât să se asigure timpul de vindecare necesar în timp ce alte obiective sunt îndeplinite.

În sfârșit am ajuns la final! Îndepărtarea aparatului ortodontic este cu siguranța motiv de sărbătoare pentru fiecare pacient. E momentul ca zâmbetul tău frumos să strălucească nestingherit! Ce este totuși important de reținut este că odată cu îndepărtarea aparatului începe o altă etapă extrem de importantă și anume cea de contenție (menținere a rezultatelor). Cum se realizează acest lucru? În funcție de necesitățile tale ți se va indica să porți un retainer (sârmulița fină lipită în spatele dinților), un aparat mobil de contenție, o gutieră sau un splint pentru a da timp dinților tăi sa se „obișnuiască” și să rămână în poziția corectată. Aceste dispozitive trebuie purtate exact așa cum ți-a fost indicat și periodic vor fi evaluate și ele de către medicul tău.

Ortodonție ca parte a tratamentelor interdisciplinare

De cele mai multe ori tratamentul ortodontic face parte dintr-un tratament interdisciplinar (care implică mai multe specialități stomatologice) având drept scop rezolvarea integrată a problemelor estetice și funcționale, dentare și faciale ale pacientului.

În unele situații, pentru obținerea zâmbetului dorit, este nevoie ca întreaga echipă medicală să își aducă contribuția.

Prin tratamentul ortodontic se obține o poziție mai bună a rădăcinilor în os și implicit condiții mai bune pentru păstrarea dinților cu probleme parodontale pe termen mai îndelungat; de asemenea se reduc spațiile dintre dinți specifice afecțiunilor parodontale cu îmbunătățirea majoră a esteticii dento-faciale

În cadrul acestuia ortodonția „pregătește terenul” proteticianului să realizeze în mod corect lucrările dentare dorite: se aliniază dinții și se așează în rapoarte corecte astfel încât să se poată realiza fațete dentare cu o estetică de excepție, rezistența crescută și sacrificiu minim al smalțului; ce deschid spațiile pentru aplicarea implanturilor și coroanelor dentare în zonele cu dinți lipsă; se obține o bună transmitere a forțelor în dinții stâlpi ai lucrărilor

În unele situații, modificările oaselor sunt atât de importante încât ortodonția singură nu poate rezolva toată lista de probleme. În aceste situații se poate apela la chirurgia ortognată. Aceasta presupune, corecția estetică și funcționala a oaselor maxilare, astfel încât să se obțină un aspect facial echilibrat, un zâmbet frumos, în armonie cu fața, și o mușcătura corectă. Pentru a se realiza un context favorabil pentru corecția oaselor maxilare este nevoie, de cele mai multe ori, ca intervenția chirurgicală să fie precedată, însoțită și urmată de un aparat ortodontic care să realizeze pregătirile dentare necesare solicitate de chirurg și să finiseze poziția dentară obținută după chirurgie. O comunicare eficientă și coerentă între medicul ortodont și chirurg este absolut esențiala pentru obținerea rezultatului dorit

Igiena orală în timpul purtării aparatului ortodontic

Până la deprinderea unor obiceiuri corecte de asigurare a igienei orale, în timpul tratamentului ortodontic cu aparatura fixă, aceasta poate reprezenta o mare provocare. În sprijinul pacienților au apărut dispozitive special concepute, extrem de utile pentru obținerea unei curățări eficiente chiar și în prezența bracketilor sau a altor dispozitive fixe. Dintre acestea, cele mai utilizate sunt:

  • Periuța de dinți electrică – aceasta poate fi utilizată în timpul purtării aparatelor fixe, pacienții noștri remarcând diferența în ceea ce privește eficiența crescută în curățare la trecerea de la cea manuală la cea electrică;
  • Irigatorul (dușul) bucal – reprezintă un dispozitiv al cărui rezervor se umple cu apă și care proiectează un jet puternic asupra dinților, acesta pătrunzând în unele zone greu accesibile din jurul bracketilor sau de sub alte dispozitive fixe cum ar fi disjunctoarele, distalizatoarele etc;
  • Periuțele interdentare – acestea sunt mici periuțe de diferite forme și dimensiuni, concepute să pătrundă și să curețe eficient în locuri greu accesibile;
  • Ața interdentară – aceasta poate fi utilizată în timpul tratamentului ortodontic dar necesită manualitate pentru a fi introdusă pe sub arcul (sârma) aparatului. Reprezinta un mod foarte eficient de curățare a spațiilor dintre dinți.

Alimente de evitat în timpul tratamentului ortodontic

Există anumite alimente ce pot deteriora sau pot desprinde componentele aparatului fix.

  • Din acest motiv acestea trebuie evitate pentru a limita apariția unor întârzieri ale tratamentului din cauza reparațiilor necesare. Din această categorie fac parte alimentele cu consistentă crescută: nuci, alune, fistic, covrigei, pop corn, pâine prăjita etc.
  • Tot de evitat sunt și alimentele lipicioase cum ar fi guma de mestecat, caramelele, jeleurile etc.
  • Dată fiind eficiența mai redusă a igienizării în timpul purtării aparatului ortodontic se recomandă evitarea alimentelor ce conțin cantități crescute de zahar, băuturile carbogazoase, a alimentelor intens colorate care pot păta dinții sau elasticele ultilizate pentru prinderea brackeților și în închiderea de spații.

Program clinică

Vă așteptăm cu drag în clinica noastră!
Luni-Vineri
08:00 – 20:00
Sâmbătă
09:00 – 15:00
Duminică
Închis

Contact:

Contactează-ne

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Serviciul ales

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!