Ata dentara este un instrument esențial pentru menținerea unei igiene orale riguroase, completând rutina zilnică de periaj. Aceasta pătrunde în zonele greu accesibile pentru periuța de dinți, eliminând resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinți și de la baza gingiilor. Utilizarea regulată a aței dentare nu doar că previne formarea cariilor interdentare, dar contribuie și la prevenirea afecțiunilor gingivale, precum gingivita sau parodontita
Când este momentul potrivit să folosiți ata dentara?
Se recomandă două ședințe de periaj în fiecare zi. Nu există un moment perfect pentru a folosi ața dentară; oamenii o pot face oricând au timp. Pentru a scăpa de particulele alimentare din timpul zilei, ar fi o idee bună să o faceți seara.
O bucată de ață dentară nu ar trebui niciodată împărțită, deoarece ar putea răspândi bacterii, asemanator unei periuțe de dinți. Deoarece se crede că germenii bucali ar putea să nu supraviețuiască condițiilor uscate, oamenii ezită să reutilizeze ața dentară după ce a fost clătită și uscată. Însă, după o singură utilizare, ața dentară ar putea să nu mai fie la fel de eficientă în curățare și ar putea reloca bacteriile din gură .Este benefic să vă spălați pe dinți după folosirea aței dentare, deoarece pasta de dinți are acces direct la dinți în timpul periajului, iar clătirea și scuipatul regulat ajută la îndepărtarea resturilor care ar putea fi încă între sau în apropierea dinților.
Ținerea aței dentare cu aceleași degete care sunt folosite pentru a o manipula este una dintre cele mai frecvente erori de utilizare a aței dentare. În timp ce ața dentară din față nu ar fi o problemă, ajungerea la dinții din spate ar putea fi o provocare. În plus, utilizarea unei bucăți scurte poate face lucrurile mai dificile.
Sfaturi pas cu pas despre cum să folosiți ata dentara
- Tăiați o lungime de ață dentară de aproximativ 18 inci (32 cm). Puneți un capăt în jurul degetului mijlociu al mâinii stângi. Folosiți capătul opus al mâinii drepte în același mod. Lăsați câțiva centimetri de ață în centru.
- Pentru ca ața dentară să fie mai întinsă și mai ușor de manevrat în gură, strângeți-o ferm între degetele mari și cele arătătoare. Distanța dintre degetele mari și cele arătătoare ar trebui să fie de aproximativ un centimetru.
- Plasați ața dentară în spațiul dintre doi dinți. Imaginați-vă că folosiți ața dentară pentru a forma un C cu un dinte în mijloc.
- Treceți ața dentară în mod repetat și ușor în sus și în jos pe partea dintelui. Aveți grijă să simțiți dacă există rezistență sub țesutul gingival. Aplicați luciul pe triunghiul țesutului gingival pe ambele părți. Dar fiți blând. Ața dentară nu trebuie să fie forțată sau blocată în gingie.
- Toți cei 32 de dinți ai unui adult necesită utilizarea aței dentare pe ambele părți. Curățați fiecare incisiv, canin, premolar și molar pe măsură ce treceți în jurul dinților.
Metode de fixare a aței dentare
- Ața dentară rămasă poate fi legată în jurul degetelor alese ale mâinii opuse. Înfășurați aproximativ 18 centimetri de ață în jurul celor două degete mijlocii. Deoarece degetele mare și arătător sunt folosite pentru a manevra ața dentară, va ajuta la eliberarea acestor degete dacă țineți ața dentară ferm între degetele mare și arătător.
- Folosind o mișcare ușoară de frecare, deplasați ața între dinți și curbați-o împotriva unui dinte până când atinge linia gingiei. Glisați ușor ața între dinte și gingie.
- Ținând ața bine lipită de dinte, masați-o ușor de-a lungul suprafeței dintelui.
- Ața dentară trebuie să fie ușor frecată în sus și în jos pe suprafața dintelui, în timp ce este ținută ferm pe dinte. Faceți acest lucru până când ajungeți la partea din spate a ultimului dinte. Continuați acest lucru cu dinții rămași.
- Atunci când placa bacteriană se acumulează pe ața dentară, trebuie utilizat un segment nou.
Cum să utilizați un suport pentru ata dentara
Curățarea dinților posteriori, a suprafețelor dentare învecinate sau a zonei interdentare poate fi o provocare . De asemenea, este important să rețineți că utilizarea incorectă a aței dentare poate duce la vătămări. Pentru cei care au probleme în a controla ața dentară, utilizarea unui suport pentru ață este benefică.
- Pasul 1: Schimbați suportul pentru ața dentară de la stânga la dreapta. Apoi, glisați încet în direcția marginii gingivale și trageți-o ferm de suprafața unui dinte aflat în apropiere.
- Pasul 2: Începând din zona cea mai adâncă a sulcusului gingival, glisați încet ața în sus și în jos pentru a curăța suprafața dentară din jur.
- Pasul 3: Urmați instrucțiunile anterioare pentru a curăța toate celelalte suprafețe dentare din apropiere.
Instrumente de utilizare a aței dentare ortodontice
Pentru persoanele care poartă aparate ortodontice ar putea fi dificil să folosească ața dentară. Se recomandă utilizarea unei ațe superfloss care ajută la îndepărtarea plăcii dentare de pe suprafețele dinților din apropiere.
- Introduceți capătul întărit prin spațiul dintre dispozitivul ortodontic și dinți.
- Țineți ața ferm între degetele mari și arătătoare ale ambelor mâini după ce ați înfășurat capătul în jurul degetelor mijlocii, lăsând aproximativ 2 cm de ață între acestea.
- Ața dentară trebuie trasă ușor cu o mișcare de ferăstrău către spațiul interdentar.
- Folosind o formă de „C”, înfășurați ața în jurul unui dinte, glisați-o în sus și în jos, curățați suprafața, apoi aduceți-o în jos până la zona cea mai adâncă dintre dinte și țesutul gingival din jur.
- Repetați procesul în timp ce înfășurați în jurul dintelui adiacent.
În ciuda faptului că nu există o regulă strictă în ceea ce privește alegerea aței dentare, doi factori de care trebuie să țineți cont sunt dimensiunea aței dentare și simplitatea utilizării. Oamenii presupun că ne vom pierde în mod natural dinții pe măsură ce îmbătrânim. Cu toate acestea, dinții pot fi disponibili pe tot parcursul vieții, cu condiția ca gingiile și dinții să fie menținuți sănătoși.
Importanța utilizării aței dentare
Prin eliminarea microorganismelor greu accesibile din jurul dinților, folosirea ei ajută la menținerea sănătății dinților și gingiilor. Vă puteți reduce riscul de carii, gingivită și alte boli ale gingiilor prin adoptarea acestei practici zilnice.
Cu toate acestea, menținerea unui zâmbet frumos este doar un aspect al unei sănătăți dentare bune. Probleme de sănătate precum acestea pot rezulta din probleme cu dinții și gingiile dvs.
- diabet.
- afecțiuni cardiace.
- boli pulmonare.
- accident vascular cerebral.
- artrită
Vă așteptăm în clinica DentalQ pentru informații pas-cu-pas în vederea folosirii aței dentare!