Timp de mulți ani, plomba de amalgam a fost investigata, evaluata, examinata și reexaminata. Tehnologia din amalgam (de culoare argintie) se dezvoltă, fiind disponibile tot mai multe informații privind efectele fiziologice ale expunerii la vapori de mercur asupra sănătății dentare.
Plomba de amalgam – De ce sunt controversate și ce sunt acestea?
Plombele dentare din amalgam, cunoscute și sub denumirea de plombe metalice sau argintii, sunt realizate dintr-o combinație de metale care includ mercur lichid, argint, staniu și cupru. Acest material maleabil este introdus în cavitatea dintelui după îndepărtarea infecției, modelat corespunzător și lăsat să se întărească.
Care sunt avantajele acestui tip de plombă
Cost redus:
- Amalgamul este cel mai puțin costisitor material de obturație.
- Alte materiale, cum ar fi compozitele, inlay-urile/onlay-urile din aur, sunt mai costisitoare. Cu toate acestea, sunt considerate a fi mai sigure și mai durabile.
- Această discrepanță poate fi de până la zece ori mai mare decât prețul inițial.
Disponibilitate largă:
- Plombele din amalgam sunt utilizate de dentiști.
- Pentru dinții care vor fi văzuți atunci când zâmbiți, aceștia ar putea sugera plombe compozite. Acestea seamănă mai mult cu culoarea naturală a dinților dumneavoastră.
- Cu toate acestea, amalgamul este frecvent utilizat pentru dinții din spate, mai mari. Acest fapt se datoreaza costului său mai scăzut și utilizării pe scară largă.
Rapiditate:
- Inserarea și modelarea obturației este un proces scurt, deoarece amalgamul este foarte de ușor de manipulat și de maleabil.
- Copiii care se străduiesc să stea nemișcați și toți cei care au fobie dentară pot beneficia foarte mult de acest avantaj.
Afirmații privind „otrăvirea cu amalgam”
- Liste lungi de presupuse efecte secundare ale plombelor din amalgam, inclusiv afecțiuni neurologice grave precum Parkinson, scleroză multiplă și Alzheimer, pot fi găsite online cu puțin efort.
- Unul sau mai multe dintre următoarele aspecte se află de obicei în centrul argumentului împotriva plombelor metalice:
- Alergii legate de plombele cu mercur
- Otrăvirea cu mercur a plombelor dentare (care provoacă o serie de simptome adverse)
- Contaminarea mediului cu mercur din cauza amalgamului
Compoziția chimică
- Amalgamul dentar este o combinație de aliaj metalic și mercur lichid. 50% mercur, 22% argint, 14% staniu și 8% cupru, împreună cu alte câteva urme de metale, alcătuiesc amalgamul cu conținut scăzut de cupru.
Plomba de amalgam – Dezbaterea
În ultimii 200 de ani, au existat mai multe discuții privind utilizarea amalgamului și alegeri precum amalgam versus compozit. Când plombele din amalgam au devenit disponibile în anii 1830, unii dentiști au considerat că sunt o alternativă mai proastă. Acest lucru a dus la ceea ce a fost numit „Războiul amalgamului”, care a pus față în față dentiștii din taberele opuse ale disputei. Dar, până la înființarea Asociației Dentare Americane, interdicția privind plombele din argint fusese de mult uitată.
Dovezile științifice reale indică faptul că:
- (a) Cauza principală a încărcăturii globale de mercur la om este amalgamul dentar. Investigațiile autopsiilor au descoperit o cantitate de mercur de 2-12 ori mai mare în țesuturile corporale ale persoanelor cu amalgam dentar..
- (b) Aceste investigații autopsice au demonstrat în mod repetat că există niveluri toxice de mercur în creierul sau rinichii a numeroși pacienți cu amalgam.
- (c) Perioada de înjumătățire a mercurului în creier poate varia de la câțiva ani la zeci de ani. Deci, expunerea la amalgam face ca mercurul să se acumuleze în cantități periculoase în țesuturile corporale în timp. Perioada de înjumătățire a mercurului în organism, potrivit SCENIHR, este de doar „20-90 de zile”.
- (d) Vaporii de mercur au o toxicitate sinergică cu alte metale. Sunt de aproximativ 10 ori mai otrăvitori pentru neuronii umani decât plumbul.
- (e) Există erori metodologice grave în majoritatea studiilor citate de SCENIHR care sugerează că plombele din amalgam sunt sigure.
Plomba de amalgam – Cine este cel mai vulnerabil?
Să vorbim despre persoanele care ar putea fi considerate cu risc ridicat din cauza anumitor tranziții de viață sau afecțiuni medicale, pe măsură ce examinăm pericolele pentru sănătate ale expunerii excesive la mercur de la obturațiile dentare cu amalgam.
Femeile însărcinate
- Riscurile expunerii la mercur și efectele acestuia asupra bebelușului și a țesuturilor fetale sunt bine documentate de știință.
- Acest lucru implică faptul că mamele care alăptează și femeile însărcinate ar trebui să fie extrem de conștiente de posibilele consecințe ale scurgerilor de vapori.
- Mercurul poate fi absorbit și eliberat în alte moduri decât prin mestecare, cum ar fi atunci când consumați pește cu conținut de mercur sau când vă scrâșniți dinții.
- Vorbiți cu un dentist despre pericolele otrăvirii cu amalgam și despre efectele sale dăunătoare asupra sănătății.
Persoanele în vârstă
- Cantitatea de mercur emisă de obturațiile din amalgam din gură crește anual.
- Este posibil ca persoanele în vârstă să fi avut mult mai multe plombe în timpul vieții lor, datorită bioacumulării mercurului în timp și cu vârsta.
- Multe persoane în vârstă pot mânca mai mult pește ca urmare a conștientizării problemelor lor de sănătate și a cerințelor nutriționale unice.
- Deși acest lucru este excelent pentru sănătatea inimii, expunerea la mercur s-ar putea să nu fie la fel de benefică.
- Deoarece multe specii de pește au niveluri ridicate de mercur, cel mai bine este să le consumați cu moderație și rar.
- În plus, probabil că veți avea nevoie de restaurări suplimentare din amalgam dacă vă puteți menține dinții pe măsură ce îmbătrâniți sau o altă reparație dentară.
- Acestea pot include materiale utilizate pentru restaurare care vin în contact cu amalgamul de mercur.
Efecte la Copii
După cum se menționează într-un articol al National Resources Defense Council (NRDC): „Chiar și concentrațiile infime de mercur pot perturba dezvoltarea creierului, făcând expunerea deosebit de periculoasă pentru copiii sub șase ani”.
Lecții importante de învățat: Amalgamul și efectele sale
Unii pacienți pot decide să îndepărteze aceste plombe. Acestia sunt foarte îngrijorați de toxicitatea mercurului. Pentru alții, cel mai bun mod de a gestiona obturațiile de argint este să urmeze o dietă bogată în alimente care promovează sănătatea și ajută la curățare.
De ce sunt încă folosite plombele de argint de către dentiști?
Poate vă întrebați de ce nu încetăm pur și simplu să mai folosim plombe de mercur, având în vedere toate controversele legate de utilizarea acestora. Majoritatea dentiștilor din Regatul Unit, încă folosesc amalgamul dentar, în ciuda faptului că unii dintre ei conduc acum clinici dentare „fără mercur”.
Explicația este simplă: amalgamul este cel mai accesibil, durabil și simplu material de obturație disponibil. Dacă amalgamul ar fi interzis complet, mai mulți oameni nu și-ar mai putea permite îngrijiri dentare de bază.
Pentru mai multe informatii sau dezobturari ale plombelor de amalgam, va asteptam in clinica noastra!