Diabetul este o boala metabolica care produce modificari generale, inclusiv la nivelul danturii. Astfel, apar nevoi speciale in mediul oral. Care sunt acestea si cum se solutioneaza aflam în curând
Diabetul – Cum afectează dinții, gingiile și gura?
Gingiile inflamate
- Sunt cea mai frecventă problemă de sănătate orală asociată cu diabetul.
- Inflamația gingiilor este cunoscută sub numele de Gingivită.
- Boala gingiilor este legată de o acumulare de placă pe gingii și dinți.
- Gingivita este mai probabil să apară la persoanele cu diabet. În plus, bolile gingiilor pot crește nivelul zahărului din sânge, ceea ce crește riscul de diabet de tip 2.
- Periodontita este termenul utilizat pentru a descrie boala gingiilor care afectează osul subiacent.
- Nivelul zahărului din sânge al pacienților cu diabet poate fi îmbunătățit prin acordarea îndrumării și asistenței adecvate pentru stabilizarea bolii gingiilor.
Diabetul reduce cantitativ saliva- Xerostomia
- Xerostomia, un alt nume pentru gura uscată, crește riscul de carii dentare și infecții fungice, care sunt denumite în mod obișnuit afte orale.
- Dacă aveți diabet, sau dacă utilizați anumite medicamente pentru a-l gestiona, produceți mai puțină salivă, care la rândul ei protejează gingiile și dinții
- Prin urmare, dacă aveți mai puțină salivă, crește șansa de apariție a cariilor dentare și a altor probleme de sănătate orală, inclusiv uzura dinților.
Saliva cu multa glucoza
Diabetul poate determina saliva să aibă niveluri mai ridicate de glucoză sau zahăr. Acest lucru poate încuraja dezvoltarea bacteriilor periculoase care se combină cu alimentele pentru a crea placa bacteriană. Placă bacteriană este un material lipicios care se dezvoltă pe dinții dumneavoastră. Aceasta este preparată cu resturi de alimente și un amestec de salivă.
Bacteriile care se găsesc în placă pot provoca boli ale gingiilor și carii dentare. Vestea bună este că placa bacteriană este moale în stadiile sale incipiente și poate fi eliminată cu o tehnică adecvată de periaj și o curățare interdentară eficientă.
Diabetul – Care sunt semnele prezente la nivelul gurii și dinților?
Deoarece boala gingivală este de obicei nedureroasă în stadiile sale incipiente, este posibil să nu fiți conștient de ea.
Mai departe, vom enumera indicatorii problemelor dentare diabetice:
- Sângerarea gingiilor
- Retracția gingiilor
- Respirație urât mirositoare,
- Pierderea dinților,
- Spații noi între dinți,
- Sensibilitate la lichide sau la mese calde sau reci,
- Dureri de dinți și gingii sensibile
- Disconfort atunci când mestecați.
Nu neglijați aceste simptome; programați o consultație la clinica stomatologica DentalQ
Problemele gingivale, cariile dentare și uzura dinților sunt probleme comune. Intervenția timpurie vă poate ajuta să evitați infecțiile grave, pierderea dinților și alte probleme ulterioare.
Diabetul si boala gingiilor
- Gingiile care sângerează, sunt umflate și roșii pot fi semne de boală a gingiilor. Un alt semn al acestei boli sunt gingiile care se retrag. Aceasta este zona în care gingiile din jurul dinților se retrag, dezvăluind mai mult dintele sau gingiile umflate.
- Bolile gingivale se pot agrava și pot cauza pierderea osoasă din jurul dinților dacă nu se instituie tratamentul. Parodontita (inflamatia gingivala extinsa in osul sustinator al dintelui) poate duce la pierderea dinților .
Diabetul si Cariile dinților
- O cantitate excesivă de zahăr în sânge ar putea determina saliva să devină mai zaharoasă. Acum, aceasta devine ideală pentru proliferarea germenilor.
- Acidul produs de bacterii vă afectează dinții, rezultând carii, sau găuri.
- Zahărul din băuturile carbogazoase și din dulciuri vă poate afecta în continuare dinții. După ce ați mâncat ceva zaharos, încercați să vă clătiți gura cu apă sau apă de gură, sau să vă spălați pe dinți. Acest lucru este desebit de important noaptea, când organismul dumneavoastră produce mai puțină salivă.
Ce tip de screening este disponibil pentru problemele de sănătate orală?
- Screeningul de rutină la care v-ați putea aștepta dacă aveți diabet nu include examinările dentare.
- Din acest motiv, ar trebui să vă programați examinări dentare de rutină. În timpul examinării anuale, ar trebui să fiți îndemnat să faceți controale dentare regulate și să fiți întrebat despre starea gingiilor și a dinților dumneavoastră. Pe baza evaluării gurii și dinților dumneavoastră, medicul dentist ar trebui să vă sfătuiască cu privire la frecvența cu care ar trebui să vă supuneți examinărilor.
Cum îmi pot reduce șansele de a dezvolta probleme dentare?
Identificând din timp aceste posibile probleme și primind îngrijirile corespunzătoare de la medicul dentist, puteți evita anumite probleme dentare. O parte semnificativă a acestui lucru implică monitorizarea nivelului de zahăr din sânge în mod regulat și încercarea de a rămâne în intervalul dorit.
Iată câteva lucruri suplimentare de care trebuie să țineți cont pentru a vă proteja dinții și gingiile.
Diabetul – Metode de preventie orală
Ceea ce contează este ceea ce faceți în fiecare zi:
- Folosiți pastă de dinți cu fluor pentru periaj de două ori pe zi și după mese.
- În loc să folosiți ață dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți, folosiți periuțe interspațiale sau interdentare dacă aveți gingii retractate sau spații între dinți.
- În plus, puteți utiliza produse precum geluri, spray-uri, tablete sau pastiluțe care ajută la umezirea gurii.
- La fiecare una până la trei luni, înlocuiți-vă periuța de dinți sau capul periuței de dinți.
- Evitați să purtați proteza dentară în timp ce dormiți, dacă aveți una.
- Curățarea regulată a protezei dentare este necesară deoarece o acumulare fungică poate provoca un anumit tip de afte în țesuturile moi de sub acestea.
- Programați examene dentare de rutină. Diabetul nu vă dă dreptul la îngrijire dentară compensată.
În plus, vă puteți reduce riscul de boli ale gingiilor și probleme dentare prin:
- Menținerea unui stil de viață activ și o alimentație nutritivă, echilibrată și săracă în zahăr.
- Renunțarea la fumat sau solicitarea asistenței pentru a reuși acest lucru. Fumatul vă scade sistemul imunitar, ceea ce face mai dificilă vindecarea gingiilor și lupta împotriva infecțiilor gingivale.
Ce remedii sunt disponibile pentru problemele dentare?
Este posibil ca medicul dumneavoastră dentist să fie nevoit să vă trateze dacă problemele dumneavoastră sunt mai grave. Soluțiile problemelor mai grave ar fi chirurgia gingiilor, extracțiile dentare, plombele sau curățarea sub linia gingiei (Detartrajul).
Dacă este necesar, solicitați îndrumări suplimentare din partea echipei medicale DentalQ. Dacă aveți nevoie de sprijin suplimentar sau sunteți preocupat de dificultăți, apelați linia noastră de asistență.