Retractia gingivala este o afecțiune dentară răspândită. Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de faptul că au retractie gingivală, deoarece aceasta se dezvoltă treptat. Sensibilitatea dentară sau apariția unui dinte mai lung decât în mod normal sunt de obicei simptomele inițiale ale retractiei gingivale.
Procesul prin care marginea țesutului gingival din jurul dinților sau se retrage, este cunoscut sub numele de retractie gingivală. Retractia gingivală creează „buzunare” sau spații între linia gingiei și dinți, ceea ce facilitează dezvoltarea bacteriilor care provoacă boli. Dacă nu se primește tratament, osul dintelui și țesutul de susținere pot suferi daune semnificative, care ar putea duce în cele din urmă la pierderea dintelui.
De ce se retrage gingia?
Mai multe motive pot contribui la retragerea gingiilor, cum ar fi:
- afecțiuni ale regiunii parodontale. Țesutul gingival și osul de susținere care vă mențin dinții la locul lor sunt distruse de aceste boli bacteriene ale gingiilor. Retractia gingivala este cauzată în primul rând de bolile gingivale.
- Constituția dumneavoastră genetică. Bolile gingivale pot fi mai frecvente la unele persoane. Indiferent de cât de bine își îngrijesc dinții, cercetările indică faptul că 30% dintre oameni pot fi expuși riscului de boli ale gingiilor.
- Periajul agresiv al dinților. Gingiile se pot retrage și smalțul de pe dinți se poate eroda dacă vă curățați dinții prea energic sau incorect.
- tratament dentar inadecvat. Placa se poate transforma cu ușurință în tartru, o substanță dură care se acumulează pe și între dinți și poate fi eliminată numai printr-o curățare dentară profesională, dacă nu vă spălați pe dinți, nu folosiți ața dentară și nu vă clătiți cu apă de gură antibacteriană. Poate rezulta retractia gingivala.
- schimbări hormonale. Gingiile ar putea deveni mai sensibile și susceptibile la retractie gingivală ca urmare a modificărilor nivelului de hormoni feminini care apar de-a lungul vieții unei femei, inclusiv în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei.
- Fumatul. Fumătorii sunt mai predispuși să aibă pe dinți o placă lipicioasă, greu de îndepărtat, care poate duce la recesiunea gingiilor.
- Dinții sunt încleștați și măcinați. Gingiile se pot retrage ca urmare a forței excesive aplicate dinților prin strângere sau măcinare.
- Mușcătura nealiniată sau dinții strâmbi. Gingiile se pot retrage atunci când dinții nu se întâlnesc în mod egal, deoarece poate fi aplicată o presiune prea mare asupra osului și gingiilor.
- piercing la nivelul buzei. Țesutul gingiilor poate fi uzat de bijuteriile care cauzeaza frictiune și irită gingiile.
Cum tratați retractia gingivală?
Medicul dumneavoastră dentist poate vindeca retractia gingivală ușoară prin curățarea completă a zonei afectate. Curățarea în profunzime, cunoscută și sub denumirea de detartraj dentar și planare radiculară, presupune îndepărtarea meticuloasă a plăcii bacteriene și a tartrului care s-au acumulat pe dinți și pe suprafețele rădăcinilor sub linia gingiei. De asemenea, se netezește zona expusă a rădăcinii pentru a face mai dificilă aderarea bacteriilor. Pentru eradicarea oricăror germeni periculoși care ar putea fi încă prezenți, se pot administra și antibiotice.
Chirurgia gingivală ar putea fi necesară pentru a restabili leziunile cauzate de retractia gingivală în cazul în care curățarea profundă nu este suficientă pentru a le vindeca din cauza pierderii osoase excesive și a buzunarelor excesiv de adânci.
Pentru a trata retractia gingivală, ce tip de intervenție chirurgicală se utilizează?
Retractia gingivală este tratată chirurgical utilizând următoarele tehnici:
- Detartraj cu lambou deschis și șlefuire radiculară: Pentru a elimina sau a minimiza dimensiunea pungilor, medicul dentist sau parodontologul (medicul gingiilor) pliază înapoi țesutul gingival deteriorat, extrage bacteriile periculoase din pungi și apoi fixează ferm țesutul gingival peste rădăcina dintelui.
- Regenerare: O intervenție chirurgicală pentru înlocuirea osului și a țesutului pierdut poate fi recomandată în cazul în care retractia gingivală a provocat deteriorarea osului care susține dinții. Medicul dumneavoastră dentist va îndepărta bacteriile și va plia țesutul gingival, la fel ca în cazul reducerii adâncimii buzunarului. Organismul dumneavoastră va fi apoi încurajat să reconstruiască în mod natural osul și țesutul în acel loc prin aplicarea unui material regenerator, cum ar fi o membrană, o grefă de țesut sau o proteină stimulatoare de țesut. Țesutul gingival este fixat peste dintele sau rădăcina dintelui după ce materialul regenerator a fost introdus.
- Grefă de țesut moale: Grefa de țesut conjunctiv este cel mai utilizat tip de tehnică de grefă de țesut gingival, deși mai există și altele. Un lambou de piele este tăiat la nivelul palatului sau al cerului gurii, iar țesutul conjunctiv subepitelial – țesutul de sub lambou – este extras și cusut la țesutul gingival care înconjoară rădăcina expusă. Lamboul este cusut la loc după ce grefa, sau țesutul conjunctiv, de sub acesta a fost îndepărtat. Un alt tip de transplant, cunoscut sub numele de grefă gingivală liberă, prelevează țesut din cerul gurii direct, mai degrabă decât sub piele.Medicul dentist poate transplanta gingie din apropierea dintelui fără a îndepărta țesut din palat dacă există suficient țesut gingival în jurul dinților deteriorați. Numim acest lucru grefă pediculară.Pe baza nevoilor dumneavoastră unice, medicul dentist poate decide care procedură este ideală pentru dumneavoastră.
Cum poate fi evitată retractia gingivala?
Cea mai bună abordare pentru a evita retractia gingivală este să aveți grijă de gura dumneavoastră. Vizitați medicul dentist sau parodontologul de cel puțin două ori pe an, sau după cum vi se recomandă, și periați-vă și curățați-vă dinții cu ață dentară zilnic. Este posibil ca medicul dumneavoastră dentist să dorească să vă vadă mai des dacă aveți retractie gingivală. Cereți medicului dentist să vă demonstreze tehnica corectă de spălare a dinților și folosiți întotdeauna o periuță de dinți cu peri moi. Consultați medicul dentist cu privire la modul de tratare a retractiei gingivale dacă aceasta este cauzată de o mușcătură nealiniată sau de scrâșnitul dinților. Retractia gingivala poate fi evitată și prin:
- Dacă fumați, renunțați la fumat.
- Consumați o dietă nutritivă, bine echilibrată.
- Fiți atenți la orice modificări ce pot aparea in cavitatea bucala.
Pentru informatii aditionale sau tratament, va asteptam in clinica noastra!