Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Rezectia apicala sau Apicoectomia

Cuprins
rezectia apicala sau apicoectomia

Apicoectomia este o procedură dentară comună cu o rată ridicată de succes. În urma intervenției chirurgicale, puteți avea dureri și umflături ușoare, dar acestea dispar de obicei în 1- 2 zile.

O operație chirurgicală simplă, de bază, numită apicoectomie se efectuează atât la adulți, cât și la copii, pentru a păstra dinții care sunt în pericol și pentru a evita consecințele potențial periculoase.

O altă denumire a apicoectomiei este “operație de capat de rădăcină”. Aceasta se datorează faptului că îndepărtarea vârfului rădăcinii și a țesutului înconjurător al unui dinte. Un alt nume pentru aceasta este chirurgie apicală, care face aluzie la „apexul” sau capătul dintelui.

Chiar dacă dintele dumneavoastra a fost supus unui tratament de canal, dacă medicul dentist vă spune că aveți nevoie de o apicoectomie, este pentru că există încă inflamație sau infecție în apropierea varfului dintelui dumneavoastra tratat care se poate extinde în mandibulă.

Timpul de vindecare după apicoectomie: La ce să vă așteptați?

Deși procesul de vindecare al fiecărei persoane după o apicoectomie este unic, există termene generale pe care le puteți anticipa. Mai jos este un rezumat a ceea ce trebuie să aveti in vedere:

Imediat după Apicoectomie

apicoectomia

  • În primele două-trei zile după operație, edemul minor și disconfortul sunt frecvente.
  • Pe lângă recomandarea de a aplica un pachet de gheață pentru a ajuta la reducerea umflăturii, endodontul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente împotriva durerii pentru a trata orice disconfort.

Săptămâna inițială

  • Simptomele dumneavoastră se vor ameliora semnificativ în prima săptămână.
  • Pentru a garanta o vindecare corespunzătoare în această perioadă, este esențial să respectați cu atenție instrucțiunile de îngrijire postoperatorie.
  • Acestea presupun, de obicei, evitarea activităților solicitante din punct de vedere fizic, păstrarea locului intervenției chirurgicale neperturbat și alimentatia lichida/ semilichida.

2-4 săptămâni după Apicoectomie

  • Majoritatea durerilor și umflăturilor ar trebui să dispară până acum.
  • Este posibil să existe încă vânătăi (echimoze)  minore, dar acestea sunt frecvente și vor dispărea.
  • Pentru a preveni infecțiile, este necesar să practicați o igienă dentară adecvată în această perioadă, dar fiți prudent în jurul zonei chirurgicale.

Recuperarea completă

  • Poate dura între 3 și 6 luni pentru ca locul intervenției chirurgicale să se vindece complet și să își regenereze osul subiacent.
  • Dar cu mult înainte de aceasta, de obicei la 1- 2 săptămâni după tratament, ar trebui să vă puteți relua activitățile zilnice normale.
  • Medicul endodont va programa consultații de control pentru a vă evalua recuperarea și pentru a se asigura că infecția a fost complet eliminată.

Sfaturi pentru o recuperare rapidă după Apicoectomie

Consumați alimente moi (lichide/semilichide):

În zilele de după operație, limitați-vă consumul la alimente moi (care necesită puțină mestecare), pentru a preveni inflamațiile orale.

Mențineți igiena orală:

Periați-vă ușor dinții și folosiți ața dentară, evitând locul intervenției chirurgicale până când acesta se vindecă suficient, pentru a menține o igienă dentară adecvată. Da, ața dentară este la fel de importantă ca și periajul! Sau poate chiar mai importantă?

Odihniți-vă:

Evitați activitățile extenuante și exercițiile fizice în primele zile după operație pentru a oferi organismului timpul necesar pentru recuperare.

Cand este necesară Apicoectomia?

  • O apicoectomie este singura opțiune în cazul în care natura problemelor care au dus la problemele de canal sugerează că o retratare nu va fi eficientă.
  • În caz contrar, se recomandă ca un endodontist să încerce mai întâi o retratare a canalului radicular.
  • În cazul în care apare sau continuă o infecție în urma terapiei de canal sau a retratamentului (canal ratat), este necesară apicoectomia.

Următoarele condiții necesită o apicoectomie:

  1. Un fragment de ac endodontic (cu care s-a incercat tratamentul endodontic) rupt si blocat in canalul radicular, care nu poate fi indepartat din canalul radicular.
  2. Dacă acele endodontice nu pot ajunge la vârful rădăcinii (pentru efectuarea unui tratament endodontic perfect etanșat) din cauza unui canal radicular cu o curbură prea accentuată.
  3. Când există mai multe ramificații mici pe părțile laterale ale canalului radicular care nu pot fi curățate și sigilate.
  4. După un tratament de canal radicular, disconfortul sever este un semn că terapia nu a avut succes.
  5. Afecțiuni suplimentare (debilități generale) care împiedică recuperarea.

Măsuri de luat înainte de rezecția apicală/ apicoectomie

  • Datorită secționării gingiei și a apexului rădăcinii, aceasta este o operație chirurgicală mai complicată decât tratamentul endodontic.
  • Este bine ca pacientul să știe că aceasta este o intervenție chirurgicală care necesită mai mult timp decât tratamentele dentare tipice.
  • Radiografiile sunt esențiale pentru a determina locul intervenției și pentru a detecta poziția apexului dentar.
  • Înainte de intervenție sunt recomandate clătirile orale antiseptice, precum și antibioticele, dacă medicul consideră acest lucru.
  • Bolile cardiace trebuie discutate cu medicul. În timpul unei rezecții apicale, se utilizează de două ori mai multă adrenalină decât în timpul unei proceduri de rutină.
  • Astfel, ar trebui să îi reamintească medicului dacă pacientul are hipertensiune arterială și nu a adus vorba despre aceasta în timpul anamnezei.
  • Pentru a reduce sângerarea și a prelungi durata anesteziei, adrenalina provoacă vasoconstricție arterială pentru eliberarea lenta și constantă a anestezicului. Deci, in caz de boli cardiace, veți face doar bine dacă vorbiți deschis cu medicii dumneavoastră. Suntem comunicativi la DentalQ!

Apicoectomia provoacă durere?

  • De obicei, există puțin disconfort asociat cu operația de apex. Nu este nevoie de anestezie generală pentru acest mic tratament, care se efectuează în cabinetul dentistului dumneavoastră. După aceea, puteți conduce singur acasă și vă puteți relua activitățile obișnuite în ziua următoare.
  • Deoarece gingiile sunt tăiate și cusute, este normal să prezentați o mică sângerare după operație; totuși, aceasta ar trebui să dispară în una până la două ore. Pentru a reduce fluxul sanguin și a opri sângerarea, odihniți-vă cu capul ridicat.
  • Ibuprofenul și alte medicamente antiinflamatoare vă pot ajuta să controlați durerea și inflamația. Medicul dentist vă poate prescrie antibiotice dacă aveți o infecție. Urmați instrucțiunile.
  • Puteți continua să folosiți ața dentară și să vă spălați pe dinți în mod normal, dar stați departe de zona cusută. Puteți folosi apă caldă sărată pentru a vă clăti ușor gura după o zi întreagă. Acest lucru va menține spațiul ordonat. Clătiți cu o cană de apă caldă și o jumătate de linguriță de sare înainte de culcare și după mese.
  • Deși o apicoectomie poate părea intimidantă, orice teamă poate fi redusă dacă sunteți conștient de procesul de vindecare.

De reținut că,

  • o apicoectomie este adesea ultima soluție atunci când este vorba de a proteja un dinte de extracție și puteți anticipa o recuperare completă cu atenția potrivită și puțină perseverență.
  • contactați endodontistul dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la procesul de vindecare. DentalQ vă stă la dispoziție pentru a vă sprijini în timpul recuperării și pentru a garanta cel mai bun rezultat posibil pentru sănătatea dumneavoastră orală.
Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

halena

Halena, Halitoza sau Respiratia urat mirositoare

Halena sau Halitoza (termenul medical pentru respirația urât mirositoare) , este foarte răspândită. Consumul anumitor alimente, inclusiv usturoi sau ceapă, o poate provoca. Respirația urât mirositoare poate fi adesea evitată

Citește mai mult »
Sindromul gurii care arde

Sindromul gurii care arde

Sindromul gurii care arde (Burning Mouth Sindrome- BMS) este descris ca o senzație de arsură pe limbă, buze, palat sau de-a lungul gurii, o afecțiune dureroasă și neplăcută. BMS este

Citește mai mult »
sarcina si dantura

Sunt insarcinata. Si dantura mea?

Sarcina si dantura nu sunt elemente care se incurca reciproc. O dantura bine ingrijita poate aduce multe beneficii atat mamei, cat si fatului. Totusi, cum mentinem acest echilibru? Echilibrul sarcina

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!