Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Plomba mea s-a dezlipit. Ce am de facut?

Cuprins
plomba

Plombele sunt materiale adezive care seamana estetic cu tesuturile dure dentare (smaltul, dentina). Din pacate, materialele de obturatie (plombe) care exista pe piata nu ating duritatea smaltului. Din aceasta cauza, de multe ori se intampla ca obturatia sau plomba sa cada din locul ei, chiar la mai putin de 10 ani, cat dureaza o plomba in majoritatea cazurilor.

De ce mi-a cazut plomba?

Prin însăși natura lor, plombele sunt temporare și pot să cadă dintr-o varietate de motive. Este necesar să se înlocuiască plombele dentare la fiecare cinci până la treizeci de ani. Cu toate acestea, există multe motive pentru care obturațiile pot cădea prea devreme, cum ar fi:

  • Mușcatul unei bucăți de material dur poate face ca o obturație să se fisureze sau să se desprindă, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale spargerii obturațiilor. Cu toate acestea, nu toate cauzele apar imediat; unele se pot dezvolta treptat.
  • Atunci când se dezvoltă caria în jurul unei obturații, aceasta se separă treptat de dinte și poate cădea. Legătura dintre dinte și obturație se poate deteriora, în special dacă consumați multe mese dulci sau acide.
  • Obiceiuri precum strângerea maxilarului în timpul exercițiilor sau scrâșnitul dinților în timp ce dormiți (Bruxism nocturn) pot, de asemenea, să erodeze progresiv obturațiile și să le facă să cadă.
  • În plus, este posibil ca noua obturație să nu se fi lipit niciodată complet de dintele dumneavoastră dacă a căzut la scurt timp după ce a fost pusă.
  • Riscul obturației de a se sparge sau de a se desprinde este influențat și de materialul utilizat. De exemplu, amalgamul și plombele din aur sunt mai puțin fragile decât plombele din sticlă ionomerică și compozit, ceea ce le face mai puțin vulnerabile la deteriorarea prin mestecare. Plombele nemetalice sunt mai susceptibile de a se fisura și de a se desprinde mai repede, deoarece își pierd legătura cu dintele.
  • Particulele alimentare și bacteriile care provoacă deteriorarea se pot aduna sub obturație dacă această etanșare este ruptă. Acest lucru poate duce la deteriorarea dintelui și la îndepărtarea obturației actuale.

Cum poate fi împiedicată slăbirea plombei/ obturației?

  1. Controalele dentare regulate și igiena de bază sunt esențiale pentru a preveni slăbirea și căderea obturației dentare.
  2. Trebuie să folosiți zilnic ața dentară și să vă spălați dinții de două ori pe zi.
  3. Periați cu pastă de dinți cu fluor.
  4. Curățați-vă limba pentru a scăpa de bacterii.
  5. Asigurați-vă că periuța de dinți este schimbată la fiecare trei sau patru luni.
  6. Curățați-vă și verificați-vă dinții în mod regulat.
  7. Puteți evita orice probleme cu obturațiile dentare care se desprind și cad programând controale de rutină la fiecare șase luni. În cazul în care obturația este uzată și trebuie înlocuită, medicul dentist poate evalua, de asemenea, acest lucru.

Câteva măsuri preventive care vă pot ajuta să evitați căderea plombei:

  • Purtarea unui apărător bucal sau a unei atele în timpul somnului vă va ajuta să evitați scrâșnitul dinților.
  • Evitați să mâncați sau să mușcați lucruri dure precum coji de nuci, bomboane tari și gheață.
  • Evitați alimentele lipicioase și zaharoase, deoarece acestea pot provoca carii și putrezirea dinților, pot slăbi obturațiile și se pot lipi de dinți.
  • Evitați să scrâșniți din dinți.
  • Consultați imediat un medic dentist dacă dintele în care aveți o plombă începe să doară sau să devină sensibil.
  • Atunci când practicați o bună igienă orală, plombele dentare rămân la locul lor pentru o lungă perioadă de timp, dar nu durează pentru totdeauna.
  • Prin urmare, nu așteptați prea mult să luati legatura cu medicul dentist pentru a înlocui obturația dacă aceasta cade, chiar dacă nu vă doare!

Cum trebuie să reacționați dacă plomba dumneavoastră se desprinde?

  • S-ar putea să trebuiască să așteptați pentru o programare deoarece, deși ar putea fi neplăcut, este puțin probabil să constituie o urgență dentară (cu excepția cazului în care vă confruntați cu dureri severe sau sângerări incontrolabile). Cu toate acestea, riscați să dezvoltați alte probleme, cum ar fi cariile dentare, dacă amânați prea mult vizita la un dentist.
  • Cel mai bine este să păstrați dintele cât mai curat posibil până când puteți vizita medicul dentist (clătiri și regim sănătos de igienă orală care include periajul frecvent al dinților și folosirea aței dentare).
  • Rețineți că utilizarea unei ape de gură antibacteriene bune este crucială, deoarece cavitatea este acum expusă și susceptibilă la infecții.
  • Pentru a vă menține gura curată și a scăpa de particulele alimentare de pe dinți, clătiți-o cu apă sărată. Faceți gargară cu o soluție din jumătate de linguriță de sare și apă caldă. Făcând acest lucru, germenii periculoși care ți-ar putea afecta dintele expus vor fi eliminați.
  • Mențineți gura curată și periați-vă cu atenție dinții.
  • Puteți aplica ceară dentară (de la farmacie) dacă gaura dintelui vă irită.
  • Așteptarea îndelungată pentru înlocuirea obturației poate duce la o serie de probleme. Pentru a menține dintele deteriorat în siguranță, păstrați-l curat și abțineți-vă să mestecați pe acesta dacă nu puteți merge imediat la medicul dentist.

plomba dentara sfaturi

O plomba de înlocuire va costa bani?

Medicul dentist v-ar putea oferi un preț mai mic pentru obturația de înlocuire dacă obturația anterioară a fost pusă recent. Printre altele, ar trebui luat in considerare:

  • cât de veche este obturația și dacă s-a recomandat mai întâi o coroană, iar pacientul a ales în schimb o obturație mai slabă și mai puțin costisitoare
  • dacă obturația s-a desprins ca urmare a unei traume, cum ar fi un accident sau o rană

Care este durata de viață tipică a plombelor?

  • Materialele utilizate și igiena dvs. orală individuală determină durata de viață a unei plombe.
  • Este mai probabil ca plombele dvs. să dureze mai mult dacă aveți grijă de dinții și gingiile dvs. și vizitați medicul dentist pentru examinări regulate.
  • Dimensiunea și localizarea unei obturații au, de asemenea, un impact asupra duratei sale de viață.
  • Ca toate materialele structurale, materialele de obturație au limitele lor de rezistență. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care plombele sunt utilizate pentru a extinde vertical dinții sau sunt masive și se anticipează că vor absorbi o sarcină de stres funcțională ridicată (masticație).

Următoarele sunt termene aproximative pentru anumite materiale de plomba:

Durata de viață a plombelor:

  • de amalgam: între 5 și 25 de ani
  • 5 până la 15 ani pentru plombele compozite
  • 15 până la 30 de ani pentru aur.

Pentru a beneficia de servicii stomatologice de înaltă calitate, îți recomandăm să vizitezi clinica stomatologică DentalQ, unde echipa de specialiști îți va oferi soluții personalizate pentru sănătatea dentară.

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

Sindromul gurii care arde

Sindromul gurii care arde

Sindromul gurii care arde (Burning Mouth Sindrome- BMS) este descris ca o senzație de arsură pe limbă, buze, palat sau de-a lungul gurii, o afecțiune dureroasă și neplăcută. BMS este

Citește mai mult »

Pierderea gustului (Ageuzia)

Ageuzia este pierderea completă a simțului gustului. Această afecțiune face imposibilă detectarea unor gusturi precum dulce, acru, sărat sau amar. Simțul gustului implică o mulțime de părți, inclusiv papilele gustative

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!