Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Energizantele si impactul oral

Cuprins
energizantele si impactul oral

Probabil că ați mai experimentat acest lucru: după ce ați lucrat câteva ore, creierul începe să încetinească la ora 14:00, așa că apelați la o băutură energizantă. Sau poate sunteți genul de persoană care preferă energizantele în locul cafelei, așa că vă realimentați cu un energizant la ora 8 . Cu siguranță nu ești singur dacă îți plac băuturile energizante, indiferent de circumstanțe.

Aproximativ 42% dintre adulți (între 30 și 49 de ani) și 34% dintre tinerii adulți (între 18 și 29 de ani) din SUA consumă în mod obișnuit băuturi energizante (Statista). Multe persoane consumă zilnic băuturi energizante, fie că este vorba de Hell, Redbull sau Monster. Este totuși sigur să consumăm băuturi energizante, având în vedere popularitatea lor? Să vedem!

De ce alegem energizantele?

De la prima lor apariție pe piață în urmă cu zeci de ani, băuturile pentru sportivi au făcut furori atât pe teren, cât și în afara acestuia. Acestea au câștigat popularitate de când au fost dezvoltate pentru prima dată ca un mijloc de a ajuta sportivii să se reimprospateze după o activitate intensă. În prezent, le puteți cumpăra de pe rafturile magazinelor alimentare și din restaurante, alături de sucuri.

Deoarece credeți că este mai sănătos, este tentant să alegeți un energizant în detrimentul unei băuturi. Nu atât de repede, însă. Aceste băuturi pot avea la fel de mult sau mai mult acid și zahăr ca o mulțime de sucuri și sucuri. De fapt, dacă le consumați prea frecvent, s-ar putea să aveți carii sau alte probleme dentare.

Continutul de zahar

Majoritatea băuturilor pentru sportivi promit electroliți precum potasiu și sodiu, în timp ce mărcile de zahăr diferă. Atunci când faceți exerciții fizice viguroase, mai ales pentru mai mult de o oră, organismul dumneavoastră le pierde.

În plus, aceste băuturi furnizează carbohidrați care oferă un impuls de energie, însă aceștia provin adesea din zaharoză și sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. O singură sticlă poate conține până la 21 de grame de zahăr, o cantitate semnificativ mai mare decât apa, dar mai redusă comparativ cu alte băuturi îndulcite. Totuși, atunci când bacteriile precum Streptococcus mutans intră în contact cu acest zahăr, pot produce acizi care atacă smalțul dentar, crescând riscul de carii și alte probleme dentare.

Dinții și gingiile dumneavoastră sunt protejate de anumite microorganisme din gură. Altele ajută la digestia alimentelor. Acesta, însă, este dependent de zahăr. Produce acizi care vă erodează dinții pe măsură ce consumă dulciurile.

Aciditate

Iată o altă problemă. Multe dintre aceste băuturi conțin mult acid citric. Este frumos că acest potențiator de aromă poate prelungi termenul de valabilitate. Cu toate acestea, poate, de asemenea, să epuizeze smalțul dinților, crescând sensibilitatea și vulnerabilitatea acestora la carii.

Oamenii de știință examinează valorile pH-ului, care indică concentrația de ioni de hidrogen. Băuturile cu pH scăzut sunt extrem de acide. Aciditatea sucurilor le-a adus o reputație negativă. Cu toate acestea, o mulțime de băuturi pentru sportivi sunt comparabile cu acestea.

Cercetările privind impactul energizantelor, al gumelor pentru sportivi și al altor gustări preferate de atleți asupra sănătății orale sunt rare sau inexistente. Cu toate acestea, o privire mai atentă la conținutul acestor produse arată că unele dintre ele – în special acidul citric – sunt identice cu cele ale băuturilor pentru sportivi.

Nu întotdeauna consumul de băuturi energizante și a altor băuturi pentru sportivi poate duce la apariția cariilor dentare. Intră în joc numeroase alte elemente, inclusiv ereditatea, stilul de viață, fluxul salivar și îngrijirea dentară generală. Problemele dentare vor afecta întotdeauna unele persoane mai mult decât pe altele.

Energizantele precum Red Bull și altele vă dăunează dinților?

Pentru cei dintre dvs. cărora le plac băuturile energizante, avem vești proaste. Ca și sucurile, băuturile energizante prezintă o serie de pericole dentare și parodontale. Majoritatea băuturilor energizante sunt foarte acide și conțin mult zahăr (cu excepția celor fără zahăr, desigur).

Băuturile energizante au un pH cuprins între 1,5 și 3,3, ceea ce este destul de acid. Pentru a vă oferi un anumit context privind definiția „acid”, vom examina scara pH-ului.

O masă sau o băutură este considerată acidă dacă pH-ul său este cuprins între 0 și 6. Aciditatea crește odată cu depărtarea de 0. Este mai degrabă neutră la un pH cuprins între 6 și 8. Masa sau băutura în cauză este considerată alcalină dacă pH-ul său se situează între 8 și 14.

Alimentele și băuturile pe care le consumăm au un impact direct asupra nivelului pH-ului nostru oral, care, la rândul său, afectează sănătatea dinților și a gingiilor noastre.

Intervalul obișnuit de pH pentru salivă este cuprins între 6,2 și 7,6, astfel încât, atunci când nivelul pH-ului din gură scade sub 5,5, această aciditate crescută începe să distrugă smalțul protector de pe dinți și vă expune la un risc mai mare de a face carii (carii dentare).

Prin urmare, consumul zilnic de băuturi energizante poate dăuna efectiv dinților și gingiilor, deoarece nivelul pH-ului acestora este de aproximativ 2, în timp ce pH-ul oral adecvat este de aproximativ 6.

Gingiile și energizantele

Băuturile energizante pot provoca sensibilitate dentară deoarece aciditatea lor poate demineraliza sau descompune smalțul. Scopul smalțului este de a proteja partea inferioară, mai moale, a dinților de daunele cauzate de microorganisme.

Gingiile sunt mai vulnerabile la daune pe măsură ce smalțul se erodează. Rădăcinile dinților pot deveni vizibile pe măsură ce încep să se retragă. Acest lucru poate duce la sângerări, inflamații și infecții ale gingiilor (acesta este punctul în care menținerea gingiilor necesită o procedură de curățare parodontală).

Deoarece germenii pot pătrunde ușor sub linia gingiei și pot crea buzunare în jurul rădăcinilor dinților, retragerea gingiilor poate duce în cele din urmă la boli ale gingiilor. (S-ar putea să aveți nevoie acum de o intervenție chirurgicală pentru a reduce buzunarul parodontal!) Aceste buzunare pot continua să se mărească dacă nu primiți tratament, ceea ce ar putea duce la slăbirea dinților sau chiar la căderea lor.

Dar nu vă speriați! Este nevoie de multe pentru a ajunge la stadiul în care boala gingiilor distruge gura și dinții ies. Pentru a ajunge aici, ar trebui să ignorați o mulțime de semnale de avertizare.

Ce măsuri puteți lua pentru a preveni alte daune dentare?

  • Aveți mare grijă de gingiile și dinții dumneavoastră! După ce ați consumat o băutură energizantă, periajul și/sau folosirea aței dentare vă pot ajuta să îndepărtați acidul de pe dinți și gingii.
  • Evitați să consumați băutura energizantă pentru perioade lungi de timp. Nu este întotdeauna posibil să vă spălați pe dinți și să beți în același timp. Pentru a vă împiedica smalțul să fie erodat de acizi, încercați să o beți oarecum rapid. Consumul unei băuturi acide pentru o perioadă îndelungată de timp vă crește riscul de carii și de deteriorare a gingiilor și dinților.
  • Consumați moderat băuturi energizante și alte băuturi acide. Cu moderație, totul este în regulă. Este o băutură energizantă ceva ce ar trebui să consumați zilnic? Cel mai probabil nu. Cu toate acestea, dacă sunteți un mare amator de băuturi energizante, ar trebui să acordați o atenție sporită pentru ca băutura dvs. preferată să nu vă afecteze gingiile și dinții.
Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

cat costa sa iti pui fatete

Fatetele dentare: Cat costa zambetul perfect?

Fatetele dentare sunt materiale subțiri aplicate pe exteriorul dinților pentru a le îmbunătăți aspectul. Acestea sunt frecvent utilizate pentru a trata diverse probleme dentare estetice, precum nealinierea, denivelările, decolorarea, golurile, ciobiturile,

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!