Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Guma de mestecat – beneficii pentru mediul oral

Cuprins
guma de mestecat beneficii

Guma de mestecat este împărțită, în funcție de tipul de produs, în două categorii: cu și fără zahăr. Gumele de mestecat care conțin zahăr pot conține fie monozaharide (precum glucoza, fructoza și galactoza), fie dizaharide (precum lactoza, zaharoza și maltoza). Poliolii necariogeni precum xilitolul, sorbitolul, manitolul sau maltitolul sunt utilizați pentru îndulcirea gumelor fără zahăr. Deși au o aromă dulce, bacteriile orale nu le pot utiliza ca substrat pentru a produce energie.

Guma fără zahăr poate reduce incidența cariilor dentare, conform unor cercetări, dar nu ar trebui utilizată în locul unui regim zilnic de igienă orală care include periajul de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor și folosirea atei dentare.

Efectele asupra cavitatii bucale

Mestecatul gumei după masă stimulează receptorii gustativi și mecanici ai gurii. Acest lucru duce la creșterea fluxului salivar. Persoanele sănătoase au de obicei un debit salivar nestimulat de 0,3 până la 0,4 ml/min. Mestecatul crește fizic debitul salivar. Doar mestecatul gumei neîndulcite și nearomatizate crește debitul salivar de 10-12 ori față de cel nestimulat.

În plus, aromele stimulează saliva. Atunci când mestecați gumă îndulcită și aromată în contrast cu guma de bază neîndulcită și nearomată, rata fluxului salivar stimulat este considerabil mai mare. Creșterea volumului de salivă ajută la neutralizarea și diluarea acizilor creați de bacteriile din placa dentară. Acești acizi au capacitatea de a slăbi smalțul dinților în timp, ceea ce poate duce la apariția cariilor.

Stimularea fluxului salivar poate preveni cariile dentare printr-o serie de procese. Creșterea fluxului salivar conține ioni de calciu și fosfat, care pot ajuta la remineralizarea smalțului dentar. Fluorul din salivă poate înlocui carbonatul și magneziul, cu cristale de fluorapatită, care sunt mai puternice și mai rezistente la carii. Efectele acizilor din alimente sau băuturi, care altfel ar putea înmuia suprafața dinților, pot fi atenuate de salivă. Acidul poate fi eliminat prin înghițirea salivei suplimentare produse prin stimulare. Capacitatea de tamponare a salivei stimulate este crescută datorită cantităților mai mari de proteine, sodiu, calciu, clorură și bicarbonat. De asemenea, saliva adaugă proteine la suprafața dinților, formând o peliculă de smalț dobândită care previne eroziunea dinților.

Guma de mestecat care conține zahăr

În guma de mestecat care conține zahăr, pot fi utilizate monozaharide și dizaharide. Bacteriile orale sunt capabile să descompună aceste zaharuri fermentabile. Cariile și demineralizarea smalțului pot rezulta din producția de biofilm dentar și acid de către bacterii, în special de la speciile S. mutans și Lactobacillus. Consistența fizică, durata de retenție orală, frecvența mestecării și ordinea consumului influențează gradul de cariogenicitate al gumei care conține zahăr (de exemplu, mestecarea gumei care conține zahăr înainte de consumul alimentelor care reduc producția de acid va fi mai puțin cariogenă decât invers).

Guma de mestecat fara zahar

În studiile clinice s-a demonstrat că mestecarea gumei fără zahăr timp de 20 de minute după mese reduce apariția cariilor. Deoarece bacteriile cariogene din placă digeră acești îndulcitori fie lent, fie deloc, aceștia sunt necariogeni. In cadrul unui studiu, a fost efectuata o revizuire sistematică și o meta-analiză în 2021, care a analizat utilizarea gumei de mestecat fără zahăr îndulcită cu xilitol. Ei au constatat că utilizarea acestei gume a redus încărcătura de S. mutans într-un mod semnificativ, statistic. Autorii au raportat o dimensiune a impactului de -0,42 (95% CI: -0,60 până la -0,25), indicând faptul că aceasta poate fi benefică atunci când este utilizată în plus față de igiena dentară recomandată la domiciliu.

Beneficiile gumei de mestecat:

Sistem de administrare a ingredientelor active

Guma de mestecat poate fi o modalitate populară de distribuire a medicamentelor. Insa pot exista probleme legate de dozare și de efectele locale ale substanțelor chimice active asupra cavității bucale. Cu toate acestea, unii medici recomandă guma care conține nicotină ca unul dintre tratamentele farmaceutice de primă linie pentru a ajuta persoanele să renunțe la fumat. În plus, guma care conține aspirină a fost comercializată ca medicament fără prescripție medicală  și există o serie de gume care conțin cofeină și promit să îmbunătățească performanța atletică și nivelul de energie.

Îmbunătățirea recuperării după intervenții chirurgicale

Guma de mestecat poate îmbunătăți ileusul postoperator după o varietate de proceduri chirurgicale (de exemplu, colorectale, gastrointestinale, ginecologice, urologice și altele), conform mai multor revizuiri sistematice care au fost publicate recent.

Guma de mestecat si Xerostomia

O analiză sistematică citată în actualizarea din 2021 a ghidului de practică clinică ASCO privind xerostomia (gura uscata) indusă de terapiile non-chirurgicale pentru cancer a recomandat guma de mestecat și pastilele fără zahăr ca intervenții pentru a ajuta la xerostomie după chimioterapie sau radioterapie pentru cancer.

Guma de mestecat împrospătează respirația

O mulțime de gume de mestecat au arome de fructe sau mentă care pot acoperi mirosurile neplăcute și ajută la împrospătarea respirației. În plus, particulele alimentare și germenii care cauzează respirația urât mirositoare pot fi spălați de fluxul crescut de salivă stimulat de guma de mestecat.

Posibilă contribuție la reducerea plăcii bacteriene

Cercetările indică faptul că mestecarea gumei fără zahăr după mese poate contribui la reducerea acumulării plăcii pe dinți. Mestecatul poate ajuta la îndepărtarea particulelor alimentare și a plăcii, iar fluxul salivar crescut neutralizează acizii și îndepărtează resturile.

Reducerea stresului

Guma de mestecat poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului de zi cu zi. Participanții care au mestecat zilnic gumă pentru o perioadă mai lungă de timp au raportat că s-au simțit mai puțin anxioși decât cei care nu au făcut-o.

Guma de mestecat beneficii

  • Arderea caloriilor.

Guma de mestecat poate arde 11 calorii pe oră. Acestea se acumulează în timp.

  • îmbunătățirea memoriei.

Guma de mestecat vă poate ajuta să vă amintiți mai bine lucrurile, deoarece crește fluxul sanguin către creier.

  • Combate somnolența.

Mestecați niște gumă pentru a rămâne treaz dacă vă simțiți somnoros.

  • scăpând de greață.

Mestecatul gumei poate produce salivă, care vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în caz de grețuri. Răul de mișcare și grețurile matinale din timpul sarcinii sunt deosebit de afectate de acest lucru.

Pe lângă faptul că este o senzatie placuta, guma de mestecat fără zahăr are câteva avantaje semnificative pentru sănătatea orală. Acestea sunt: prevenirea cariilor dentare și a respirației urât mirositoare. Există, de asemenea, nenumărate opțiuni de arome. Rețineți că guma de mestecat poate servi ca o gustare nutritivă după masă, dar nu ar trebui să înlocuiască regimul obișnuit de igienă dentară.

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

Vitamina D si sanatatea dentara

Vitamina D și rolul in sanatatea dentara

Vitamina D este esențială pentru sistemul musculo-scheletic. Lipsa expunerii la soare și alimentația inadecvată pot duce la insuficiența acesteia. Sănătatea dentară a unei persoane poate fi afectată de acest lucru,

Citește mai mult »
gura uscata

Gura uscata – Xerostomia

Gura uscata apare atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a menține gura umedă. este frecvent cauzată de vârstă, reacții adverse la medicamente sau tratament cu radiații pentru

Citește mai mult »

Pierderea gustului (Ageuzia)

Ageuzia este pierderea completă a simțului gustului. Această afecțiune face imposibilă detectarea unor gusturi precum dulce, acru, sărat sau amar. Simțul gustului implică o mulțime de părți, inclusiv papilele gustative

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!