Toată lumea este conștientă că suplimentele naturale și o dietă echilibrată sunt cele mai bune modalități de a obține vitaminele și mineralele esențiale. Acestea ne ajută organismul să supraviețuiască, să se dezvolte și să rămână sănătos, motiv pentru care sunt atât de vitale pentru sănătatea noastră. Fiecare dintre cele treisprezece vitamine importante ale organismului are o funcție distinctă. Unele vă sporesc nivelul de energie, în timp ce altele vă întăresc sistemul imunitar.
Vitaminele sunt, de asemenea, necesare pentru a vă menține gura sănătoasă. Dimpotrivă, rezultatele slabe ale sănătății orale, cum ar fi bolile gingiilor, inflamațiile și cariile dentare sunt asociate cu deficitele de vitamine. Deficiențele de vitamine din copilărie pot avea, de asemenea, un impact asupra dezvoltării orale și dentare a unui copil.
Vitaminele
Vitaminele sunt împărțite în două categorii: hidrosolubile (vitamina C și complexul B) și liposolubile (vitaminele A, D, E și K). Există 13 vitamine în total. Majoritatea vitaminelor, cu excepția D și B3, nu sunt sintetizate de organismul nostru și trebuie obținute prin alimentație. Vitaminele care se dizolvă în grăsimi sunt conservate de organism, iar care se dizolvă în apă sunt absorbite rapid de țesuturile corporale. Specificul vitaminelor care sunt importante pentru sănătatea și bolile dentare sunt enumerate mai jos.
Vitamina A
Alimentele bogate în vitamina A : ficatul, uleiul de ficat de cod, laptele, ouăle, papaya, cartofii dulci, frunzele verzi și morcovii.
Funcția vitaminei A în sănătatea și afecțiunile dentare:
- Formarea și menținerea țesutului mucoasei bucale, sau a mucoasei interne a cavității bucale, sunt ajutate de vitamina A.
- Calitățile antioxidante ale vitaminei A favorizează sănătatea țesuturilor care susțin dinții, cum ar fi gingiile, osul și ligamentul parodontal, și încetinesc evoluția bolilor parodontale, cunoscute și sub denumirea de boli ale gingiilor.
- Un deficit de vitamina A întârzie producția de țesut oral, crește riscul de boli ale gingiilor și inhibă dezvoltarea smalțului și a dentinei, straturile exterioare de țesut ale dintelui.
- Pacienții care primesc chimioterapie sau radioterapie sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta mucozită orală, sau inflamație și ulcerație a gurii, atunci când unguentul cu vitamina A este aplicat local.
Vitamina B
Alimentele bogate în vitamina B : ficatul, carnea de vită, ouăle, laptele, cerealele, semințele de floarea-soarelui, puiul, curcanul, somonul și legumele cu frunze verzi.
Funcția complexului de vitamine B în sănătatea și afecțiunile dentare:
Complexul de vitamine B este alcătuit din opt vitamine diferite. Printre acestea se numără vitaminele B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acid folic) și B12 (cobalamina).
- Buza despicată, fisura alveolară, palatul despicat (deschidere sau fisură în cele două părți ale buzei, linia gingiei superioare și palatul) și defectele tubului neural se numără printre problemele dentare care pot rezulta dintr-o deficiență de vitamina B12.
- Lipsa vitaminei B poate face ca bolile gingiilor și cariile dentare să fie mai frecvente la copii. Studiile indică faptul că administrarea de suplimente cu vitamina B12 poate îmbunătăți sănătatea gingiilor și reduce riscul de carii.
Tulburările orale legate de deficitul de vitamina B12 includ: - Glosita, sau limba umflată, iritată
- Colțurile buzelor roșii, umflate sau ulcerate sunt semne de cheilită unghiulară.
- Ulcere orale recurente (ulcere orale care apar frecvent)
- Mucozită orală (ulcerație și inflamație bucală)
- Mucoasa orală, sau mucoasa interioară a gurii.
Vitamina C
Alimentele bogate în vitamina C includ ardeiul gras, spanacul, broccoli, conopida, roșiile, fructele de pădure și citricele.
Funcția vitaminei C în sănătatea și afecțiunile dentare:
- Nivelurile adecvate de vitamina C ajută la menținerea gingiilor și a țesuturilor de susținere a dinților.
- Aceasta vitamină ajută la producerea de colagen, care este cel care vindecă rănile. Suplimentul de vitamina C este utilizat pentru a grăbi vindecarea rănilor în urma unei intervenții chirurgicale la gingii sau implanturi dentare.
- Apariția unei carii dentare este mai puțin probabilă datorită calităților antioxidante ale vitaminei C.
Vitamina D
Laptele, brânza, somonul, cerealele, gălbenușurile de ou și uleiul din ficat de cod sunt alimente care conțin vitamina D.
Funcția vitaminei D în sănătatea și în prevenirea bolilor dentare:
- Dezvoltarea osului de susținere a dinților și a țesuturilor dure ale dinților (cum ar fi smalțul și dentina) sunt ambele influențate de vitamina D.
- Vitamina D contribuie la imunitatea împotriva bolilor orale.
- O lipsă de vitamina D în timpul dezvoltării dinților duce la hipoplazia smalțului și la alte anomalii de dezvoltare.
- Lipsa vitaminei D poate afecta parodonțiul și duce la pierderea osoasă din jurul dinților.
- Deficitul de vitamina D la copii poate duce la o incidență mai mare a cariilor dentare.
- Studiile indică faptul că suplimentarea cu vitamina D reduce severitatea bolii parodontale la adulți și a cariilor dentare la tineri.
Mineralele
Mineralele sunt substanțe anorganice de care organismul are nevoie în cantități infime. Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea dinților și a oaselor. Atunci când mineralele sunt consumate mai degrabă prin alimente decât prin suplimente, organismul le absoarbe mai eficient. Anumite minerale, inclusiv calciul, magneziul, fosforul, potasiul și sodiul, sunt necesare în cantități mai mari, în timp ce altele, precum fierul, zincul, iodul și fluorura, sunt necesare în cantități mai mici. Acestea sunt câteva minerale esențiale care afectează sănătatea și afecțiunile orale.
- Calciul este o componentă importantă a smalțului dentar și a dentinei pentru dinți puternici. Deficiențele pot duce la dezvoltarea unor dinți și oase mai slabe, mai poroase
- Magneziul este o componentă minerală esențială a structurii și smalțului dinților. Acesta funcționează împreună cu vitamina D pentru a forma smalțul dur al dinților. Deficiențele pot duce la pierderea osoasă (resorbție), slăbirea dinților și pierderea prematură a dinților.
- Fosforul este important pentru absorbția calciului. Deficiențele pot duce la dinți slăbiți și la o mai mare susceptibilitate la așchii și fracturi ale dinților.
- Seleniul este o componentă naturală a smalțului dentar, a dentinei și a lipirii colagenului. Tratamentul de sigilare cu organoseleniu este utilizat pentru a ajuta la prevenirea formării cariilor dentare și a plăcii bacteriene.
- Zincul ajută la prevenirea formării plăcii bacteriene și a tartrului, ajută la vindecarea rănilor orale, combate germenii prin salivă, ajută la demineralizarea și remineralizarea dinților, ameliorează respirația urât mirositoare (halitoză) și promovează creșterea și dezvoltarea sănătoasă a dinților. Caria dentară, cariile și bolile parodontale (ale gingiilor) sunt toate asociate cu deficiențele.
În plus față de simptomele generale, tulburările orale pot rezulta din impactul malnutriției asupra sănătății orale. Prin urmare, pentru a pune capăt malnutriției, practicile alimentare sănătoase sunt esențiale. Pentru a păstra sănătatea dentară, pacienții ar trebui să țină cont de recomandările medicului dentist privind bunele practici alimentare.