Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Operatia de extractie dentara. Tot ce trebuie să știi

Cuprins
extractie dentara, tratament de canal

Extractia dentara este o procedură care poate fi necesară din numeroase motive, cum ar fi carii extinse sau leziuni. Operatia de extractie dentara, una dintre cele mai populare interventii stomatologice, poate elimina elementele nocive din zona afectată și îmbunătăți sănătatea cavității orale. În acest articol, vom vorbi despre specificul acestei proceduri, beneficii, riscuri și recuperare.

Operatia de extractie dentara: ce este?

O operație dentară numită extracție dentară presupune scoaterea completă a dintelui dumneavoastră din alveolă. Această operație este denumită uneori „extragerea” unui dinte.

Când se recomandă operatia de extracție dentara?

Atunci când este posibil, medicii stomatologi doresc să păstreze dinții naturali. Cu toate acestea, tehnicile alternative de restaurare, cum ar fi coroanele dentare sau plombele, nu sunt întotdeauna suficiente. S-ar putea să fie esențială extracția dintelui dacă acesta este prea grav deteriorat pentru a putea fi reparat. O extracție dentară poate fi recomandată de medicul dentist dacă aveți:

  • carii grave la nivelul dinților.
  • fracturi dentare.
  • un dinte care a devenit impactat.
  • dinți înghesuiți.
  • boli severe ale gingiilor.
  • diverse leziuni dentare, cum ar fi luxația dintelui.

Extracția dentară poate fi efectuată doar de medici stomatologi specializati.

operatia de extractie dentara

Specificul procedurii de extracție dentară

Ce se întâmplă înainte de extracția unui dinte?

Dintele afectat și gingiile din jur vor fi examinate de medicul dentist. Pentru a evalua nivelul osului și gradul de deteriorare, medicul dentist va efectua, de asemenea, radiografii dentare. Orice medicamente, vitamine sau suplimente pe care le luați trebuie dezvăluite dentistului dumneavoastră. Tratamentul și alternativele sedative vor fi discutate în detaliu cu dvs. după ce toate informațiile au fost colectate.

Ce se întâmplă atunci când se extrage un dinte?

Pentru a amorți dintele afectat și țesutul gingival din jur, se administrează mai întâi anestezic local. Medicul dentist va extrage cu delicatețe dintele din alveolă, folosind instrumente dentare specializate pentru a-l desface. În cazul în care dintele este foarte deteriorat sau s-a rupt la nivelul gingiei, este posibil ca medicul dentist să fie nevoit să facă incizii în gingie pentru a ajunge la el. Priza este curățată și dezinfectată după extracția dintelui. Pentru a ajuta la stoparea pierderii osoase la nivelul maxilarului, medicul dentist ar putea implanta ocazional și o grefă osoasă dentară. În cele din urmă, pentru a ajuta la procesul de vindecare, pot fi inserate suturi.

Ce urmează după extracția dentara?

După finalizarea procedurii, medicul dentist va acoperi locul extracției cu o bucată de tifon și vă va instrui să aplicați o presiune constantă și fermă pentru a-l închide. Acest lucru facilitează formarea unui cheag de sânge prin încetinirea sângerării. Cheagul este o parte tipică a procesului de vindecare. Acesta reduce șansele de apariție a coșurilor uscate și încurajează vindecarea. Când sângerarea a încetinit suficient, veți îndepărta tifonul. Sângerarea ușoară ar putea persista în primele 24 de ore.

Beneficii și riscuri ale extracției dentare

Care sunt beneficiile extragerii unui dinte?

Extracția dentară are mai multe avantaje. Mai presus de toate, aceasta reduce microorganismele periculoase care vă pot afecta gingiile și dinții. Un dinte rupt sau putrezit vă poate afecta grav zâmbetul și poate duce la o cascadă de probleme dacă nu este tratat. Cea mai bună șansă de a avea cea mai bună sănătate dentară posibilă este să extrageți dintele problematic. În plus, dacă dintele dvs. a fost grav fracturat sau infectat, o extracție dentară poate ajuta la reducerea disconfortului dentar aproape instantaneu.

Ce pericole sau probleme pot apărea în urma extracției unui dinte?

Există o mică șansă de complicații la extracția dinților, la fel ca în cazul altor intervenții chirurgicale. Acestea ar putea consta în:

  • infecție în urma intervenției chirurgicale.
  • cavitate uscată.
  • afectarea nervilor.
  • o ruptură a sinusurilor maxilare.
  • recuperare întârziată.

Ce consecințe negative pot aduce la operatia de extractie dentara?

După o extracție dentară, sângerarea, edemul și disconfortul sunt efecte secundare frecvente. Medicul dentist vă va da instrucțiuni privind gestionarea eficientă a recuperării.

După scoaterea unui dinte, cât durează recuperarea?

Complexitatea cazului dumneavoastră va determina acest lucru. Dar, în câteva zile, majoritatea oamenilor se simt din nou bine. Deși vă puteți relua activitățile obișnuite în 48 până la 72 de ore, osul maxilarului are adesea nevoie de câteva săptămâni pentru a se reface complet. Prin urmare, cel mai probabil va trebui să așteptați câteva luni pentru a permite recuperarea completă dacă intenționați să înlocuiți dintele cu un implant dentar.

Îngrijirea după operatia de extractie dentara

Medicul dumneavoastră dentist vă va oferi un set complet de instrucțiuni postoperatorii după extracție. Următoarele reguli generale vă vor ajuta să vă recuperați rapid:

  • Mențineți curățenia zonei de extracție. De două sau trei ori pe zi, clătiți ușor regiunea cu o apă de gură antibacteriană. Până când medicul stomatolog nu vă dă acordul, nu periați deasupra zonei de extracție. Toate celelalte regiuni trebuie periate în mod regulat și curățate cu ață dentară.
  • Luați toate medicamentele așa cum v-au fost prescrise. Antibioticele și analgezicele pot fi prescrise de medicul dentist. Este esențial să luați toate aceste medicamente exact așa cum v-au fost prescrise. În plus, puteți utiliza analgezice fără rețetă, cum ar fi ibuprofenul și paracetamolul.
  • Opriți-vă cel puțin două zile de la activitățile solicitante din punct de vedere fizic. Sângerarea și disconfortul postoperator crescute pot rezulta din creșterea frecvenței cardiace. Pentru primele 48 până la 72 de ore, evitați să mergeți la sală. Aflați de la medicul dentist când este în regulă să vă întoarceți la activitățile obișnuite.

După ce mi-am scos un dinte, ce pot mânca?

În primele câteva zile, stați departe de alimentele crocante și tari. În plus, ar trebui să vă abțineți de la a bea cu paiul, deoarece acest lucru ar putea crea cavități uscate și ar putea disloca cheaguri de sânge.

Când îmi pot relua activitatea la locul de muncă sau studiile după operatia de extractie dentara?

În decurs de o zi sau două, majoritatea persoanelor își pot relua activitatea la locul de muncă sau studiile. Este posibil să fiți nevoit să vă luați câteva zile libere suplimentare dacă profesia dvs. implică multe activități de ridicare sau muncă grea.

Uneori, cea mai bună abordare pentru a scăpa de o infecție și pentru a reveni la un zâmbet și o viață sănătoasă este extracția unui dinte. Asigurați-vă că discutați cu medicul dentist despre opțiunile de înlocuire dacă acesta sugerează o extracție. Punțile dentare, implanturile și protezele parțiale sunt exemple de restaurări care pot îmbunătăți sănătatea orală, funcția și atractivitatea.

Pentru informatii legate de extractia molarului de minte, puteti consulta articolul “Maseaua De Minte. Probleme posibile și pregătirea pentru extractie” !

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

rezectia apicala sau apicoectomia

Rezectia apicala sau Apicoectomia

Apicoectomia este o procedură dentară comună cu o rată ridicată de succes. În urma intervenției chirurgicale, puteți avea dureri și umflături ușoare, dar acestea dispar de obicei în 1- 2

Citește mai mult »

Ața dentară. Cum să o folosești corect?

Ata dentara este un instrument esențial pentru menținerea unei igiene orale riguroase, completând rutina zilnică de periaj. Aceasta pătrunde în zonele greu accesibile pentru periuța de dinți, eliminând resturile alimentare

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!