Ageuzia este pierderea completă a simțului gustului. Această afecțiune face imposibilă detectarea unor gusturi precum dulce, acru, sărat sau amar. Simțul gustului implică o mulțime de părți, inclusiv papilele gustative si nervii care transmit semnalele gustative către creier. Orice afectează aceste părți sau interferează cu modul în care acestea funcționează împreună poate duce la ageuzie.
Cât de răspândită este ageuzia?
Pierderea completă a gustului, sau adevărata ageuzie, este puțin frecventă. Doar una sau două persoane din 1.000 vor suferi de această boală. În comparație cu alte tulburări comparabile ale gustului, cum ar fi disgeuzia (o impresie distorsionată, neplăcută a gustului) sau hipogeuzia (un simț al gustului diminuat), este mult mai puțin frecventă. Deși ageuzia poate afecta pe oricine, persoanele de peste 50 de ani sunt cele mai predispuse să o experimenteze. În general, papilele gustative încep să se diminueze în acest moment. Cu toate acestea, pierderea unei părți din gust – nu a întregului gust – este mult mai frecventă.
Cauze și simptome ageuzie
Ce semne de ageuzie sunt prezente?
Nu puteți detecta nicio aromă în alimente sau băuturi dacă aveți ageuzie. Ar putea fi prezente și alte simptome, în funcție de cauza de bază.
Acestea ar putea consta în:
- hipertensiune arterială, sau tensiune arterială crescută.
- congestie nazală.
- alergii.
- probleme de sănătate orală.
De ce dispare aroma?
Ageuzia poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de alegerile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul, și de tulburări medicale și medicamente. Orice lucru care interferează cu descompunerea alimentelor în semnale chimice pe care creierul le recunoaște ca arome specifice poate afecta simțul gustului.
Tulburări sau răni
Ageuzia poate rezulta din infecții, boli (inclusiv malnutriție) și traume care afectează țesuturile legate de gust din cap și gât.
Infecții ale capului și gâtului care pot duce la ageuzie.
Ageuzia poate rezulta din următoarele infecții ale capului și gâtului:
- COVID-19. (Majoritatea persoanelor care suferă de ageusia, un simptom al coronavirusului, își pierd capacitatea de a simți gustul și mirosul).
- sinuzită sau infecție a sinusurilor.
- răceală comună.
- gripă, sau gripă.
- streptococ în gât.
- infecții ale glandelor salivare (sialadenită).
- Pierderea gustului poate rezulta din următoarele afecțiuni orale și dentare:
- boală parodontală (sau gingivală).
- infecție a limbii (glosită).
- Gura uscată este cunoscută sub numele de xerostomie.
- Boala Sjögren.
- arsuri ale gurii.
Ageuzia poate rezulta din următoarele boli sau leziuni legate de nervi:
- diabet.
- Paralizia lui Bell.
- Boala Alzheimer.
- SM înseamnă scleroză multiplă.
- boala Parkinson.
- accident vascular cerebral.
- leziuni ale nervilor (poate prin radioterapie sau o procedură).
Ageuzia este asociată cu deficite de vitamine și minerale, cum ar fi:
- niveluri inadecvate de vitamina B12.
- o lipsă de zinc.
- Medicamente
Pierderea gustului este un efect secundar posibil al sute de medicamente, inclusiv:
- antibiotice.
- medicamente antivirale.
- antifungice.
- antihistaminice.
- medicamente care previn convulsiile.
- medicamente triciclice pentru depresie.
- bronhodilatatoare.
- medicamente utilizate în chimioterapie.
Ce complicații ale ageuziei există?
Este posibil să mâncați mai puțin atunci când aveți ageuzie, deoarece aceasta ar putea face mâncarea mai puțin plăcută. În plus, boala vă poate împiedica să identificați aromele periculoase de care ar trebui să stați departe. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate precum:
- pierderea neintenționată în greutate.
- malnutriție sau aport insuficient de nutrienți.
- consumul sau consumul de alimente sau băuturi deteriorate.
- depresie și schimbări de dispoziție.
Testarea și diagnosticul de ageuzie
Cum se pune un diagnostic de ageuzie?
Ageuzia și alte probleme ale gustului sunt diagnosticate de către otolaringologi (ORL). Istoricul dvs. medical va fi analizat în timpul examinării fizice pentru a determina dacă vreo intervenție chirurgicală, boală sau medicament recent contribuie la pierderea gustului. În plus, aceștia ar putea sugera teste precum:
- Teste de gust: În cadrul acestui test, limba dumneavoastră este expusă la lichide cu diferite concentrații de arome dulci, acre, sărate sau amare. Soluția poate fi aplicată sub formă de tabletă, napolitană, spray, picătură sau bandă aromatică.
- Teste imagistice: Dacă medicul dumneavoastră consideră că pierderea gustului este cauzată de o problemă structurală la nivelul capului sau gâtului, este posibil să aveți nevoie de un tratament imagistic, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).
- Teste de laborator: Analizele de sânge pot ajuta cadrele medicale să determine dacă ageusia este cauzată de un deficit de vitamine sau minerale.
Tratament și terapie
Cum se tratează ageuzia?
Restabilirea gustului implică, de obicei, tratarea problemei de bază care a cauzat ageuzia.
Dacă aveți ageuzie din cauza unei răceli sau a unei boli, gustul poate reveni după utilizarea antihistaminicelor sau decongestionantelor, simțul gustului poate reveni dacă ageuzia este provocată de o răceală sau un virus. Antibioticele sunt utilizate de cadrele medicale pentru a trata infecțiile. Veți fi capabil să gustați alimentele după ce vă veți fi recuperat după boală.
Prin modificarea rutinei zilnice, vă puteți recupera ocazional de la o pierdere totală a gustului. De exemplu, renunțarea la fumat îi poate ajuta pe oameni să își refacă papilele gustative în doar 48 de ore. Intensificarea practicilor de igienă orală vă va ajuta să vă recâștigați rapid funcția gustativă în cazul în care ageusia dumneavoastră este cauzată de boli ale gingiilor.
Evitarea
Este posibil să preveniți ageuzia?
Ageuzia nu poate fi evitată întotdeauna, deoarece uneori provine dintr-o altă afecțiune. Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a vă reduce riscul:
- Nu vă uscați gura. Saliva joacă un rol important în gust.
- Menținerea unei hidratări adecvate ar putea contribui la creșterea producției de salivă.
- Evitați produsele din tutun și fumatul, deoarece acestea ar putea provoca uscarea gurii.
- Reduceți șansele de a vă îmbolnăvi.
- Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave și spălați-vă des pe mâini.
- Puneți sănătatea dentară pe primul loc. Pe lângă periaj și folosirea aței dentare în fiecare zi, programați curățări și examinări de rutină la dentist.
- Consumați mult zinc și vitamina B12. Produsele lactate, carnea de vită și cerealele fortificate sunt surse bune de zinc și vitamina B12.
- Dacă este posibil, schimbați medicamentele.
Prognostic și perspective
Medicul dumneavoastră vă poate asista în gestionarea simptomelor până când vă recâștigați simțul gustului dacă ați fost diagnosticat cu ageuzie. Majoritatea cauzelor sale, cum ar fi infecțiile, sunt trecătoare. De exemplu, persoanele care se confruntă cu ageuzia ca simptom COVID-19 se ameliorează de obicei în una până la trei săptămâni.
Atunci când un profesionist medical tratează motivul de bază, ar trebui să puteți gusta din nou alimentele. Rareori ageuzia este ireversibilă.
Mâncați între timp mese nutritive, bine echilibrate. Mâncatul poate fi o provocare pentru dumneavoastră, dar este esențial pentru sănătatea dumneavoastră să consumați alimente sănătoase în mod regulat.
Vă așteptăm în clinicile noastre pentru informații adiționale!