Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Cum ne ingrijim dintii in timpul vacantei

Cuprins
igiena orala in vacanta

Trucuri pentru a menține o igiena orala impecabilă în călătorii

Când plecăm în vacanță – fie că este vorba de relaxare sau de călătorii de serviciu – ne concentrăm adesea pe amintiri și fotografii perfecte. Dar cum rămâne cu zâmbetul nostru? Un zâmbet sănătos și strălucitor este cartea noastră de vizită în orice poză de prim-plan, alături de cei dragi. Iată ce putem face pentru a ne păstra igiena orala chiar și departe de casă!

Consumul de dulce în vacanță

Așa cum am menționat mai sus, dulciurile par să aibă un loc special… chiar și în poze!
Un studiu realizat în SUA – o țară ale cărei obiceiuri alimentare tindem tot mai mult să le adoptăm – arată că în vacanță consumul de zahăr crește semnificativ.
La noi, motivele sunt multiple: o patiserie faimoasă lângă cazare, deserturi „instagramabile”, ideea că „dacă nu mă răsfăț acum, atunci când?” sau celebra replică „în vacanță nu există cântar, e acasă”.
Toate acestea ne duc rapid la un consum mai mare de dulciuri… și, uneori, la dureri dentare fix în momentul în care vrem să savurăm un cocktail sau o prăjitură.

Așadar, grijă la echilibru: vacanțele sunt pentru amintiri frumoase, nu pentru programări urgente la dentist!

Ce e de facut?

Image result for sugar damaging the enamel

Nu vă cerem să renunțați la noile tentații dulci din vacanță, însă vă recomandăm să aveți grijă de zâmbetul vostru, mai ales în lipsa echipei medicale care vă asistă de obicei.
Un gest simplu, dar eficient: după ce savurați deserturile, clătiți bine gura cu apă pentru a reduce riscul acumulării de zahăr pe dinți.

Guma de mestecat

O optiune valbila este si guma de mestecat cu xilitol (substanta care ajuta in preventia cariilor si inflamatiilor orale).

Atenție la fructele uscate

Contrar asteptarilor, evitati fructele uscate! Chiar daca la prima vedere suna ca o optiune sanatoasa, acestea se lipesc de smaltul dentar foarte rapid si pot ramane cantonate acolo mult timp.

Lichiorul si sanatatea dentară

Conținutul său ridicat de zahăr ar putea provoca carii dentare daca igiena orala este necorespunzatoare. Dacă vă place lichiorul de ouă atât de mult încât nu-i puteți rezista în timpul calatoriilor sau anticipați o ocazie de sarbatoare, nu uitați să aveți grijă de dinții dumneavoastră prin periaj de două ori pe zi, în special chiar înainte de culcare, pentru a evita acumularea de placă cauzată de zahăr.

Important este sa nu ramana resturi de dulciuri lipite sau blocate intre dintii dumneavoastra, deoarece acestea actioneaza non-stop, fara vacanta sau concediu, si va vor subtia smaltul in timp.

Igiena orala inainte de vacanta

Programarea unei vizite la dentist cu aproximativ 15–30 de zile înainte de concediu este benefică nu doar pentru sănătatea dumneavoastră orală, ci și pentru a oferi medicului timp să monitorizeze progresul terapeutic și conduita orală. Astfel, veți fi gata să zâmbiți cu încredere în toate fotografiile din vacanță!

Daca doriti o albire dentara, control de rutina sau igienizare profesionala, nu ezitati sa ne contactati din timp. Chiar daca aceste proceduri sunt usoare, supravegherea atentă a medicului vă va asigura că zâmbetul dumneavoastră este pregătit să strălucească, indiferent de destinație.

Daca intervin probleme cu putin timp inainte de plecare, suntem aici pentru dumneavoastra. Infecțiile complicate sau cariile extinse pot fi tratate, fie parțial, fie complet, înainte de călătorie. Medicul va decide împreună cu dumneavoastră cel mai potrivit plan de tratament și vă va explica opțiunile disponibile. Chiar și în cazurile mai dificile, o colaborare atentă și respectarea tratamentului prescris vă pot asigura un sejur liniștit și lipsit de incidente neplăcute.

Sfaturi si tipsuri pentru igiena orala si ingrijirea dintilor

Evitați introducerea de obiecte în gură.

Chiar și pentru câteva secunde, ținerea în gură a unor obiecte precum foarfece, ace, șuruburi sau alte materiale dure și ascuțite poate duce la tăieturi, leziuni ale gingiilor sau ciobirea dinților.

Nu va folositi dinții pentru a deschide recipientele.

Poate fi tentant să rupi un dop de sticlă, o cutie sau un ambalaj cu dinții atunci când te confrunți cu unul încăpățânat. Aceasta nu este o decizie înțeleaptă. Puteți să vă tăiați interiorul gurii sau să scoateți un dinte din aliniere, în plus față de deteriorarea smalțului dinților.

Evitați să vă mușcați unghiile, creioanele sau alte obiecte nealimentare.

Acest obicei poate duce la crăpături ale dinților și la traumatisme ale gingiilor sau obrajilor. De asemenea, poate provoca dureri de cap și uzura smalțului.

Atenție la alimentele dure

Nucile, semințele, boabele de popcorn, dulciurile tari sau cuburile de gheață pot duce rapid la fisuri sau ciobirea dinților.
Sfat: Aveți mereu la îndemână ață dentară pentru a elimina resturile de mâncare blocate între dinți.

Consultați dentistul cât mai repede
Dacă vă ciobiți, fisurați sau fracturați un dinte, mergeți cât mai curând la dentist pentru evaluare și tratament. Chiar și o leziune minoră poate duce la inflamații, infecții sau carii dacă nu este tratată la timp.

Mancati Branza!

PH-ul ridicat al brânzei poate echilibra aciditatea alimentelor dulci sau alcoolice, oferind dinților noștri o barieră naturală.

Saliva noastră devine mai acidă atunci când mâncăm alimente acide. Această modificare a pH-ului poate oferi condițiile potrivite pentru proliferarea bacteriilor periculoase, ducând la apariția cariilor dentare și a altor probleme de sănătate orală. Brânza, pe de altă parte, este neutră sau alcalină datorită nivelului său mai ridicat de pH, care variază de la 5,9 la 7,4. Brânza poate ajuta la restabilirea echilibrului adecvat al pH-ului în gură, diminuând consecințele negative ale consumului de alimente acide.

Folosiți-vă dinții așa cum au fost proiectați.

Din păcate, dinții nu vin cu un set de instrucțiuni de utilizare. Din fericire, medicul dentist vă poate oferi aceste recomandări esențiale.

Este important să rețineți: există practici adecvate și neadecvate de a folosi dinții!
Păstrați-i pentru ceea ce au fost creați – pentru a mușca și mesteca mâncarea.
Evitați să folosiți dinții pentru deschiderea obiectelor, pentru roaderi sau alte activități care îi pot deteriora.

Aveți grijă de ei! Vă mulțumim anticipat pentru că le acordați respectul cuvenit!

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

durere masea de minte

Puroi la masea – Ce e de facut?

Puroiul, într-o colecție localizată într-un dinte sau în structurile adiacente se numește abces dentar. Puroiul este un lichid vâscos care conține de obicei bacterii, țesut mort și globule albe. Infecția

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!