Branza este frecvent utilizată în bucătărie ca garnitură sau ca fel principal. Oamenii o folosesc de milioane de ani; în anumite societăți, ea este considerată absolut necesară.
Brânza este, de asemenea, o sursă bună de cazeină, o proteină din lapte care ajută la crearea unui strat protector pe dinți, prevenind eroziunea smalțului și protejându-i în continuare de substanțele chimice acide. Prin urmare, pentru a vă satisface papilele gustative și pentru a vă păstra smalțul, gândiți-vă la o bucată de brânză data viitoare când căutați o gustare.
Chiar dacă brânza este folosită și astăzi în bucătăriile și preparatele noastre culinare, există vreun beneficiu real pentru sănătate dacă o consumăm? Mai mult, este brânza sănătoasă pentru dinți? Beneficiile și dezavantajele brânzei, precum și impactul său general asupra sănătății dentare vor fi discutate în acest articol.
Consumul de brânză vă poate ajută dinții?
Brânza este un aliment bogat în nutrienți și în proteine. Datorită conținutului ridicat de calciu, fosfat, fosfor, cazeină și proteine, brânza este un aliat natural al sănătății dentare.
Beneficiile brânzei – Pot fi evitate cariile prin consumul de brânză?
- Este adevărat că brânza poate ajuta la prevenirea cariilor.
- Cariile se dezvoltă din cauza pierderii mineralelor din dinți, ceea ce face ca acizii să provoace formarea de găuri pe suprafața acestora din cauza acizilor pe care îi creează bacteriile.
- Brânza conține cazeină, fosfor și calciu – substanțe care modifică compoziția și aciditatea salivei.
- Astfel, împiedică demineralizarea dinților deoarece are un pH alcalin.
Branza – Funcția brânzei în inducerea producției de salivă
Care sunt beneficiile brânzei
- În plus față de faptul că este o garnitură gustoasă pentru mesele noastre, brânza este esențială pentru stimularea salivației.
- Previne Xerostomia (Gura uscata) si toate complicatiile legate de aceasta afectiune.
- Prin lubrifierea gurii, îndepărtarea particulelor alimentare și neutralizarea acizilor, saliva servește drept sistem natural de apărare pentru sănătatea noastră dentară.
- Mai multă salivă nu numai că facilitează digestia, dar ajută și la remineralizarea dinților noștri, prevenind degradarea smalțului și cariile dentare.
- Mestecatul face ca mușchii noștri să se contracte, ceea ce face ca glandele salivare să lucreze mai mult.
- Acest flux salivar crescut ajută la eliminarea reziduurilor care se pot acumula și pot duce la probleme de sănătate orală.
- Saliva ajută și la eliminarea substanțelor chimice periculoase, cum ar fi acizii și germenii.
Aport nutritiv
- Brânza este o sursă bună de calciu și fosfor, două substanțe nutritive necesare pentru sănătatea oaselor și a dinților.
- Aceste minerale ajută la menținerea sănătății dentare pe tot parcursul vieții noastre.
- Nu doar atat, acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea corectă a dinților copiilor.
- Putem oferi corpului nostru acești nutrienți esențiali și susține dinții puternici și sănătoși consumând brânză regulat.
Care este cea mai bună brânză pentru sănătatea dentară?
În ciuda faptului că consumul de brânză sub orice formă este bun pentru dinți, unii experți recomandă să se ia în considerare aceste calități:
1. Cantitate minimă de sare
2. Cu conținut scăzut de grăsimi sau semi-grăsime
3. Textura este rigidă sau semi-rigidă
Prin urmare, mozzarella semi-grasă, brânza Cheddar și brânza proaspătă (cunoscută și sub numele de brânză țărănească) sunt cele mai sănătoase alegeri pe care le sugerează experții.
Brânzeturile care s-au maturat, cum ar fi unele tipuri elvețiene, Grana Padano, Gouda și brânzeturile albastre au, de asemenea, beneficiul suplimentar al probioticelor, care sunt microorganisme care susțin sănătatea orală și generală.
Acestea ar trebui să aibă efecte pozitive pe termen mediu și lung asupra microbiotei intestinale și orale (cunoscută și sub numele de floră) atunci când sunt consumate ocazional.
Branza – Care sunt avantajele consumului de brânză pentru dinți?
Vitaminele A, B2, D și E – prezente și în lapte – se numără printre substanțele nutritive pe care le oferă brânza și care sunt esențiale pentru menținerea și buna funcționare a țesuturilor și organelor organismului. Atunci când sunt combinate cu o igienă orală adecvată, aceste substanțe nutritive susțin gingiile puternice contra Parodontozei.
Am examinat în detaliu beneficiile principale ale consumului de brânză pentru sănătatea dentară:
1. Remineralizarea dinților
Studiile au arătat că produsele lactate, în special brânza, care are un conținut ridicat de cazeină, au un efect de remineralizare. Cazeina este o proteină care favorizează remineralizarea dinților. Această macromoleculă este utilizată ca ingredient activ în tratamente care tratează demineralizarea dentară, previn cariile și chiar reduc sensibilitatea dentară.
2. Rolul fosfatului, al calciului și al proteinelor
Având în vedere faptul că brânza conține o varietate de vitamine, minerale și proteine care sunt bune atât pentru sănătatea generală, cât și pentru cea dentară, brânza poate fi considerată un superaliment.
3. Prezența probioticelor
Prezența bacteriilor bune pentru sănătatea generală și orală este apreciată în brânzeturile fermentate și/sau maturate. Prin schimbarea echilibrului dintre microbii benefici și cei dăunători, aceste probiotice contribuie la microbioză.
Ca urmare, acestea contribuie la îmbunătățirea sănătății dentare și generale. Varietățile de brânză ar trebui consumate cu moderație, deoarece o cantitate prea mare ar putea fi dăunătoare pentru dumneavoastră.
Dezavantajele consumului de brânză
Chiar dacă brânza oferă o mulțime de beneficii, este important să țineți cont de unele dezavantaje atunci când o consumați:
1. Apariția tartrului dentar
Apariția tartrului dentar este legată de consumul frecvent de lactate și de igiena orală deficitară; în medii alcaline, biofilmul se mineralizează ușor și aderă la suprafețele dentare. Pentru a evita apariția tartrului dentar, este recomandat să vă consultați medicul dentist în mod regulat pentru detartrajul esential.
2. O mulțime de grăsimi
Anumite tipuri de brânză includ o mulțime de grăsimi, care pot fi rele deoarece cresc trigliceridele și colesterolul. Se recomandă ca medicul dumneavoastră să vă evalueze valorile inițiale și eventualele limitări dietetice.
3. O cantitate mare de sare
Consumul frecvent al anumitor sortimente de brânză poate cauza probleme de hipertensiune arterială din cauza conținutului ridicat de sare. Sarea ar trebui consumată cu moderație de persoanele cu probleme renale, deoarece favorizează apariția pietrelor la rinichi.
Pe scurt, de la DentalQ,
Având în vedere avantajele sale semnificative pentru sănătatea orală și generală, brânza – un aliment bogat în proteine, minerale și nutrienți – ar trebui să facă parte din orice dietă. Consumul regulat de brânză poate ajuta la prevenirea și tratarea cariilor dentare. Cu toate acestea, este esențial să consumați o dietă echilibrată, să practicați o igienă orală excelentă și să vizitați medicul dentist în mod regulat.