Etapa de profilaxie dentara este esențială pentru prevenirea problemelor orale grave, inclusiv a infecțiilor dentare. Ce trebuie să știi pentru a evita complicațiile?
Deși igienizarea este cea mai frecventă definiție a profilaxiei dentare, alte proceduri profilactice (preventive), cum ar fi o examinare sau un control, pot intra, de asemenea, în această categorie. Aceasta face aluzie la îngrijirea dentară care protejează împotriva bolilor de gingii și vă protejează dinții.
Gura și dinții dumneavoastră vor fi examinate în detaliu, iar tartrul, placa bacteriana și calcificările vor fi îndepărtate printr-un detartraj cu ultrasunete.
Ce este etapa de profilaxie dentara și de ce este importantă
Prevenirea bolilor dentare și menținerea unei bune sănătăți orale necesită etapa de profilaxie dentara. Chiar și în locurile greu accesibile, placa bacteriană și tartrul se pot acumula în timp, în ciuda nevoii de periaj constant și a utilizării aței dentare. Respirația urât mirositoare, boala parodontală și cariile dentare sunt doar câteva dintre problemele majore care pot rezulta din aceste depuneri. Profilaxia dentară ajută la îndepărtarea acestor depuneri și previne alte probleme.
Este esențial să vizitați frecvent medicul dentist dacă sunteți predispus la anumite afecțiuni dentare sau dacă nu aveți dinții destul de albi. El vă va sfătui cu privire la cel mai bun plan de tratament pe durata terapiei.
Tehnici esențiale de profilaxie dentara: periaj, ață dentară, apă de gură
Periajul ca metoda de profilaxie dantara:
Placa este un biofilm care vă acoperă dinții. Placa se poate acumula pe dinți, în special de-a lungul liniei gingiilor, și este contaminată cu bacterii și alte microorganisme. Unele dintre bacteriile care formează placa folosesc zahărul din alimentația dumneavoastră pentru a produce acid atunci când mâncați. Cariile pot apărea ca urmare a atacului acestui acid asupra suprafeței dure a smalțului exterior al dintelui. Prin reducerea cantității de bacterii și germeni de pe dinți și din jurul liniei gingiilor, periajul dinților ajută la întârzierea acestui ciclu.
Ata dentara ca profilaxie dentara:
Este esențial să curățați spatiile dintre dinți. Afecțiunile gingivale pot rezulta în urma depunerii de particule alimentare și placă bacteriană între dinți și de-a lungul liniei gingivale.
Boala gingiilor poate duce la pierderea dinților prin degradarea osului și a țesuturilor conjunctive care țin dinții la locul lor. Curățarea cu ata dentara o dată pe zi poate ajuta la prevenirea bolilor gingivale.
Apa de gura in etapa de profilaxie dentara:
În anii 1960, apa de gură a fost dezvoltată ca tehnică preventivă in masă pentru a preveni cariile dentare la copii și adolescenți. Aceasta a demonstrat o reducere medie a cariilor de 20-50%. Ca urmare, soluțiile de apă de gură au fost imbogatite cu compuși antiplacă, cum ar fi clorhexidina și alte substanțe care pot spori efectul de prevenire a cariilor la pacienții care prezintă un risc ridicat de carii dentare, cum ar fi cei care suferă de gură uscată sau carii radiculare.
Rolul detartrajului și al igienizării profesionale ca metode de preventie dentara
Eliminarea tartrului și a acumulării de placă bacteriană duce la îmbunătățirea respirației și un aspect mai sănătos al dinților. Acumularea de placă și tartru este normală. Cu toate acestea, ele pot cauza probleme dentare majore și pot deveni cauza unor probleme de sănătate grave dacă nu sunt eliminate. Menținerea sănătății gurii, dinților și țesuturilor necesită vizite preventive de rutină. În plus, aceasta poate opri sau preveni agravarea bolii gingiilor.
Ca măsură preventivă, vă sfătuim să vă curățați dinții la fiecare șase luni, în conformitate cu ghidurile medicale americane. Putem evalua riscul de boală parodontală, depista cancerul oral și identifica frecvent simptomele altor probleme dentare. Toate acestea deoarece vizita profilactică include o examinare orală completă.
Lipsa de profilaxie dentara – Cauzele infecțiilor dentare: de la carii netratate la alimentatie
Cariile superficiale netratate
Sunt rezultatul bacteriilor orale care produc acid în timp. Poate determina infecția să migreze în pulpa dentară și, dacă nu este tratată, în fluxul sanguin sau în osul maxilarului. Stilul dumneavoastră de viață are un impact semnificativ asupra apariției cariilor, care pot fi în mare parte prevenite.
Boli Parodontale netratate
Fisuri dentare
Fumatul si Xerostomia
În plus, fumatul afectează imunitatea, ceea ce face mai dificilă lupta organismului împotriva infecțiilor, inclusiv a celor care pot provoca carii. În plus, fumătorii pot suferi de xerostomie sau gură uscată, ceea ce le crește riscul de infecții orale și carii dentare.
Cea mai bună metodă de a reduce riscul de carii este să renunțați la fumat. O dietă nutritivă si examinările stomatologice frecvente pot diminua consecințele negative ale fumatului asupra sănătății orale.
Lipsa igienei
O igienă dentară precară poate duce la probleme precum sensibilitatea dentară, infecții și respirație urât mirositoare, în plus față de bolile gingiilor și cariile dentare.
Sistem imunitar slabit
Sistemul imunitar joacă un rol vital în menținerea sănătății și bunăstării noastre, dar atunci când nu funcționează, poate duce la probleme și există dovezi emergente potrivit cărora cariile dentare pot fi una dintre aceste probleme. Rășina utilizată în plombele artificiale și dentina din interiorul dinților pot fi ambele susceptibile.
Alimentatie abundenta de zaharuri si carbohidrati
Cariile dentare apar atunci când bacteriile orale descompun zaharurile pentru a crea acid, care demineralizează structurile dure ale dinților (dentina și smalțul). Reducerea consumului de zaharuri libere reduce riscul de apariție a infectiilor dentare de-a lungul vieții.
Simptomele unei infecții dentare și semnele de alarmă
1. Sensibilitate la stimuli calzi sau reci și durere
Atunci când mâncați sau beți ceva cald sau rece, această durere se agravează de obicei. Infecția agravează terminațiile nervoase din interiorul și din jurul dintelui, ceea ce duce la sensibilitate.
2. Sensibilitate și umflături în zona afectată
Atunci când este atinsă, această zonă se va simți probabil sensibilă. Reacția inflamatorie a organismului la infecție este cea care cauzează umflarea.
3. Gust neplăcut și respirație urât mirositoare persistentă
Gura dumneavoastră poate avea un miros neplăcut care persistă după periaj sau utilizarea apei de gură din cauza bacteriilor care cauzează infecția. În plus, puroiul din abces poate provoca un gust amar persistent.
4. Aveți probleme la înghițire sau la deschiderea gurii
În anumite situații, mai ales dacă infecția s-a extins, puteți avea probleme în a vă deschide gura complet sau puteți simți durere atunci când încercați să înghițiți. Acest lucru se poate datora faptului că mușchii și țesuturile din jur sunt umflate și inflamate.
5. Febră
La fel ca atunci când aveți gripă, aceasta este frecvent însoțită de slăbiciune, epuizare.
6. Scurgere de puroi:
Aceasta înseamnă că infecția a avansat considerabil și este un simptom cert al unui abces.
7. Noduri limfatice mărite
Este posibil să aveți sensibilitate și umflături la nivelul ganglionilor limfatici de sub maxilar sau din gât. Aceasta este reacția organismului tău pentru a combate virusul.
8. Decolorarea dinților
Deoarece pulpa din interiorul dintelui este pe moarte, dintele infectat poate deveni mai închis la culoare decât dinții vecini.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi o infecție dentară? Riscuri și complicații
Dezvoltarea unui abces dentar poate dura câteva luni. După apariția unui abces, dintele afectat prezintă de obicei dureri și umflături evidente.
Poate dura încă câteva săptămâni sau luni pentru ca infecția să se răspândească la alte țesuturi și să cauzeze probleme dacă nu se primește tratament.
Un abces dentar ar putea cauza dificultăți dacă aveți diabet, sunteți mai în vârstă sau aveți un sistem imunitar afectat.
Aceste date evidențiază cât de esențial este să obțineți ajutor medical imediat dacă vă confruntați cu dureri sau umflături cronice ale dinților. Majoritatea infecțiilor dentare pot fi tratate rapid și fără efecte secundare majore.
Profilaxie dentara in infecțiile orale, printr-o igienă corectă și controale regulate
Periajul frecvent elimină germenii periculoși, reduce șansele de infecții orale precum gingivita și boala parodontală și – mai presus de toate – poate reduce riscul de infecții grave precum endocardita, pneumonia și infecțiile din fluxul sanguin. La fel ca igiena mâinilor, o bună igienă dentară este o modalitate ușoară și eficientă de a preveni infecțiile. Prin urmare, am putea începe să considerăm curățarea dinților la fel de importantă ca spălatul pe mâini pentru prevenirea infecțiilor.
Daca neglizati etapa de profilaxie dentara, acumularea de placă și tartru poate irita gingiile, ducând la gingivită, stadiul incipient al bolii gingiilor. Gingivita poate evolua în parodontită, un tip mai sever de boală a gingiilor care poate afecta osul care susține dinții, dacă nu se primește tratament. Va asteptam la DentalQ sa tinem sub control sanatatea dumneavoastra orala!