Afte bucale – acele mici leziuni dureroase care ne fac viața amară, mai ales când mâncăm sau bem ceva acid. De ce apar și cum le putem trata eficient?
Oricare dintre țesuturile moi din gură (limba, gingiile, interiorul obrajilor, buzele și cerul gurii), pot dezvolta aceste răni. Acestea durează adesea doar una sau două săptămâni și provoacă o ușoară neplăcere. Ocazional, ele pot fi un semn al unei boli mai grave, cum ar fi cancerul oral sau o infecție.
Descoperiți tipurile și cauzele rănilor bucale în acest articol care oferă sfaturi de tratament pentru a vă ajuta să recunoașteți rănile bucale.
Afte bucale: Ce sunt și cum le recunoști?
Definiția aftelor bucale
Răni sau leziuni mici, pline de lichid, numite afte orale, se pot dezvolta pe limbă, gingii, interiorul obrajilor, cerul gurii, si printre alte locuri din cavitatea bucala. Acestea pot fi dureroase și inconfortabile, în special atunci când mâncați, beți sau conversați. Numeroase lucruri, cum ar fi infecțiile, rănile, alergiile sau problemele medicale subiacente, pot provoca aceste vezicule. În funcție de etiologie, acestea pot avea un aspect și o gravitate diferite.
Afte bucale- Simptome și cum le deosebești de alte afecțiuni orale
În funcție de cauza de bază, simptomele veziculelor orale pot varia, dar indicațiile tipice includ:
Durere sau disconfort: A vorbi, a mânca sau a bea poate fi dificil atunci când aveți bășici orale. În funcție de cauză, durerea poate fi diferită. De exemplu, herpesul labial poate crea o durere arzătoare, în timp ce aftele pot provoca o senzație ascuțită, înțepătoare.
Roșeață sau umflături: Țesutul înconjurător al veziculei se inflamează frecvent, ceea ce poate crește sensibilitatea zonei afectate la presiune sau contact
Veziculele care sunt umplute cu lichid transparent sau gălbui: Acestea se pot rupe, lăsând în urma lor ulcere sau răni deschise.
O senzație de arsură sau furnicături este adesea un precursor al aftelor labiale. Înainte de formarea completă a veziculei, este posibil să aveți o senzație de furnicături sau mâncărime.
Dificultăți de înghițire: În situații extreme.
În cazul în care aceste simptome se dezvoltă sau continuă, este înțelept să le supravegheați și să solicitați sfatul medicului.
Deoarece rănile orale pot fi cauzate de infecții, boli autoimune, traumatisme sau boli sistemice, există multe diagnostice distincte care ar putea fi incluse în diagnosticul diferențial. Iată câteva scenarii tipice:
1. Stomatită aftoasă recurentă (afte canceroase): Ulcere rotunde, dureroase, cu o margine roșie și un centru alb sau galben. Sunt frecvent provocate de stres sau răni mici.
2. Virusul herpes simplex (herpes labial): Virusul herpes simplex este sursa veziculelor sau ulcerelor dureroase, de obicei pe buze sau în gură.
3. Candidoză (aftoasă orală): Infecții fungice care au ca rezultat pete albe sau ulcere; frecvent observate la persoanele imunocompromise sau la cele care iau corticosteroizi inhalatori.
4. Ulcere traumatice: Cauzate de dinți ascuțiți, aparate dentare montate necorespunzător sau mușcături neintenționate.
De ce apar aftele bucale?
Afte bucale- Factori declanșatori:
Stres
Multe forme de afte bucale sunt cunoscute ca fiind declanșate de stres. Stresul vă poate afecta sistemul imunitar, crescând susceptibilitatea organismului la inflamații și boli. În plus, stresul poate duce la activități care ar putea provoca durere, cum ar fi mușcatul interior al obrazului sau scrâșnitul dinților.
Imunitate scăzută
Este adevărat că veziculele orale sunt mai frecvente la cei cu un sistem imunitar compromis. Sistemul dvs. imunitar poate întâmpina dificultăți în a se apăra de infecții sau în a susține apărarea organismului dacă este slăbit de boli, stres, medicamente sau afecțiuni precum tulburările autoimune.
Deficiențe nutriționale
Următoarele deficiențe semnificative ar putea duce la probleme de sănătate orală:
Lipsa vitaminei B12: poate duce la afte sau ulcere dureroase în gură, precum și la o senzație de arsură pe limbă.
Deoarece folatul (vitamina B9) interferează cu regenerarea și repararea celulelor, acesta este legat de aftele bucale.
Deficitul de fier: Poate provoca disconfort, apariția ulcerelor și țesuturile orale palide.
Un deficit de zinc poate provoca bășici sau răni recurente și împiedică vindecarea rănilor.
O lipsă de vitamina C provoacă sângerări și gingii fragile, ceea ce crește probabilitatea apariției rănilor.
Lipsa proteinelor: Poate afecta imunitatea și determina întârzierea reparării țesuturilor orale.
Afte bucale – Legătura cu alimentația
Mese iritante
Mâncăruri acide: Oțetul și fructele citrice pot exacerba rănile preexistente.
Mâncăruri picante: Mâncărurile cu mult condiment pot agrava disconfortul și pot necesita mai mult timp pentru vindecare.
Mucoasa orală poate fi zgâriată sau lezată fizic de alimente aspre sau ascuțite, ceea ce poate duce la apariția unor răni induse de traume.
Sensibilități sau alergii
Unele persoane pot prezenta reacții alergice sau sensibilități alimentare care au ca rezultat vezicule sau ulcere orale, la urmatoarele: Nuci, Gluten; Aditivi alimentari, cum ar fi arome și conservanți.
Producția de salivă și hidratarea
Deshidratarea poate provoca xerostomie sau uscăciunea gurii, care slăbește apărarea mediului oral împotriva rănilor și infecțiilor, rezultând răni. Consumul de alimente precum fructele și legumele care favorizează producția de salivă, precum și consumul adecvat de apă pot fi benefice.
Afte bucale cauzate de traumatisme orale (muscături accidentale, proteze dentare, periaj agresiv)
1. Muscaturi accidentale: Mușcatul buzelor, limbii sau feței poate provoca răni dureroase, în special atunci când mâncați sau vorbiți.
2. Aparate dentare: Aparatele dentare, protezele dentare sau aparatele de retenție montate necorespunzător se pot freca de interiorul gurii, ducând la apariția bășicilor sau aftelor.
3. Periaj agresiv: Este adevărat că periajul dur poate provoca răni în gură. Țesuturile sensibile din interiorul gurii pot fi afectate de presiunea excesivă sau de periajul dur, ceea ce poate duce la răni sau inflamații inconfortabile. Durerile sau aftele pot rezulta din mici tăieturi sau abraziuni cauzate de utilizarea unei periuțe de dinți cu peri aspri.
Rănile orale cauzate de traumatisme orale dispar de obicei de la sine într-o săptămână sau două, dar dacă rănile sunt severe sau recurente, trebuie consultat un profesionist.
Cum tratăm aftele bucale?
Tratamente eficiente: medicamente topice, geluri și apă de gură
Tratamentul local poate ajuta în procesul de vindecare și reduce disconfortul veziculelor orale. Iată câteva alegeri populare:
- Unguente antivirale: Cremele antivirale precum aciclovirul sau penciclovirul pot fi utile în diminuarea simptomelor și grăbirea vindecării în cazul veziculelor provocate de boli virale precum herpesul labial (herpes simplex).
- Antialgice topice: Puteți ameliora temporar durerea prin amorțirea regiunii cu geluri sau creme eliberate fără rețetă care conțin lidocaină, benzocaină sau camfor.
- Agenți antiinflamatori: Cremele care conțin hidrocortizon ar putea diminua iritația, umflarea și roșeața.
- Apa de gură antiseptică poate ajuta la menținerea zonei curate și la stoparea infecțiilor secundare.
Afte bucale – Remedii naturale: miere, bicarbonat de sodiu, apă cu sare
Mierea:
Aftele orale pot fi tratate eficient cu miere, în special cu diferitele tipuri precum mierea de Manuka. Este o opțiune excelenta pentru calmarea și accelerarea vindecării rănilor orale datorită calităților sale antibacteriene, antiinflamatorii și de vindecare a rănilor.
Bicarbonat de sodiu:
Bicarbonatul de sodiu reduce disconfortul și încuraja vindecarea prin echilibrarea mediului acid al gurii. Acesta reduce durerea și umflarea asociate aftelor. Prin inhibarea dezvoltării bacteriilor orale, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la evitarea infecțiilor ulterioare.
Apa cu sare:
Prin reducerea microorganismelor, apa sărată ajută la curățarea gurii și ajută la protejarea regiunii cu infecții. Aceasta reduce durerea și eritemul din jurul bășicilor. Apa sărată poate ajuta la uscarea veziculelor și la accelerarea vindecării prin drenarea lichidului suplimentar. In plus, durerea sau iritația este ușor ameliorată de apa caldă.
Cât durează vindecarea unei afte și când e cazul să mergem la medic
Aftele orale se vindecă de obicei în 1 până la 2 săptămâni. În timp ce cazurile mai grave, cum ar fi ulcerele mari sau răni reci, pot dura până la 2 până la 4 săptămâni pentru a se vindeca, veziculele minore, cum ar fi aftele, dispar de obicei de la sine în șapte până la 10 zile.
Un expert în domeniul sănătății trebuie consultat dacă:
Vezicula nu a dispărut după mai mult de două săptămâni.
Aveți dureri atroce, edem sau probleme cu mâncatul și băutul.
Oboseala, febra sau alte simptome sistemice însoțesc afta.
Dacă există puroi, roșeață în creștere sau durere care se agravează, sau vezicula pare infectată.
Cum prevenim aftele bucale?
Afte bucale – Igiena orală corectă
Periajul frecvent și folosirea aței dentare scad riscul de infecții care pot duce la apariția bășicilor prin îndepărtarea particulelor alimentare și a bacteriilor periculoase. Acumularea de placă poate provoca sau agrava răni, iar o gură curată diminuează această iritație. Menținerea unei bune igiene dentare crește rezistența țesuturilor la deteriorări și infecții.
Aftele bucale sunt frecvente și dispar adesea într-o săptămână sau două. Acestea pot provoca disconfort atunci când mâncați și beți. Unele medicamente, geluri sau clătiri eliberate fără rețetă ar putea fi utile. Aftele severe sau persistente ar putea indica o boală mai gravă sau pe termen lung. Pentru un diagnostic și tratament, consultați un medic dacă aveți răni bucale persistente sau inexplicabile în mod regulat.