Programează-te

DentalQ

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

mituri despre stomatologie

Mituri vs. realitate în stomatologie: Ce trebuie să știi

Stomatologia este un domeniu care este adesea plin de mituri și idei preconcepute. În timp ce unele dintre aceste mituri pot fi inofensive, altele pot duce la confuzie sau chiar la decizii greșite în ceea ce privește îngrijirea dentară. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai comune mituri despre stomatologie și le vom confrunta cu realitatea științifică, pentru a oferi cititorilor o perspectivă clară și informată asupra acestui subiect important.

Mit: Durerile de dinți trec de la sine și nu necesită tratament

Realitate: Acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri despre sănătatea dentară. Durerea de dinți poate fi un semn al unei probleme dentare grave, cum ar fi o carie profundă sau o infecție la nivelul rădăcinii. Ignorarea durerii dentare poate duce la complicații grave și poate necesita tratamente mai agresive în viitor. Este crucial să consulți un dentist imediat ce simțiți durere sau disconfort la nivelul dinților.

Mit: Albirea dentară îți deteriorează smalțul

Realitate: Albirea dentară efectuată corect, sub supravegherea unui medic dentist, nu îți va deteriora smalțul. Majoritatea produselor de albire conțin peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen, substanțe care pot pătrunde în smalț și pot îndepărta petele și decolorările. Cu toate acestea, utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a produselor de albire poate duce la sensibilitate dentară temporară sau la deteriorarea smalțului în cazuri extreme. Este important să consulți un dentist înainte de a începe un tratament de albire dentara și să urmezi instrucțiunile cu atenție.

Mit: Extractia unui dinte este întotdeauna o soluție permanentă

Realitate: În unele cazuri, extractia unui dinte poate fi necesară pentru a rezolva anumite probleme dentare, cum ar fi cariile avansate sau fracturile severe. Cu toate acestea, există multe alternative la extractie, cum ar fi obturații dentare, tratamente de canal sau coroane dentare, care pot salva dantura naturală și pot prelungi durata de viață a dintelui afectat. Este important să consulți întotdeauna un dentist pentru a explora toate opțiunile disponibile înainte de a lua decizia de a extrage un dinte.

Mit: Periajul dentar energic este mai eficient

Realitate: Periajul dentar prea energic poate fi mai degrabă dăunător decât benefic. Periile de dinți cu peri rigizi și periajul agresiv pot irita gingiile, pot deteriora smalțul și pot duce la sensibilitate dentară. Este recomandat să folosești o periuță de dinți cu peri moi sau medii și să periezi dinții cu mișcări delicate și circulare pentru a îndepărta placa bacteriană fără a leza gingiile sau smalțul.

mituri despre stomatologie

Mit: Vizitele la dentist sunt necesare doar atunci când simțiți durere

Realitate: Vizitele regulate la dentist pentru controale de rutină și curățiri profesionale sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare pe termen lung. În multe cazuri, problemele dentare pot fi identificate și tratate în stadiile incipiente, înainte de a provoca durere sau disconfort. De asemenea, dentistul poate identifica și trata problemele ascunse, cum ar fi cariile mici sau problemele gingivale, care pot părea asimptomatice la început. Vizitele regulate la dentist te pot ajuta să eviți complicațiile și tratamentele costisitoare în viitor.

Mit: Guma de mestecat este la fel de eficientă ca și periajul dentar

Realitate: Chewing gum-ul poate fi util pentru a stimula producția de salivă și pentru a îndepărta resturile alimentare din gură, însă nu poate înlocui periajul dentar adecvat. Periajul îndepărtează placa bacteriană și reziduurile alimentare de pe suprafața dinților și de pe gingii, în timp ce guma de mestecat nu poate realiza acest lucru în mod eficient. Este important să periezi dinții de cel puțin două ori pe zi și să utilizezi ață dentară pentru a menține o igienă orală adecvată.

Mit: Apariția cariilor dentare este inevitabilă odată cu vârsta

Realitate: Deși este adevărat că riscul de carii dentare poate crește odată cu înaintarea în vârstă, acest lucru nu înseamnă că aparția cariilor este inevitabilă. Un stil de viață sănătos, care include o igienă orală adecvată, o alimentație echilibrată și vizite regulate la dentist, pot reduce semnificativ riscul de carii dentare, indiferent de vârstă.

Mit: Utilizarea aței dentare poate duce la spațierea dintre dinți

Realitate: Utilizarea corectă a aței dentare este esențială pentru menținerea sănătății gingiilor și a spațiului dintre dinți. Ața dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din zonele interdentare, prevenind astfel inflamarea gingiilor. Folosirea regulată a aței dentare nu duce la spațierea dintre dinți, ci dimpotrivă, poate menține sănătatea spațiului interdentar.

Mit: Dantura albă este întotdeauna sănătoasă

Realitate: Deși dinții albi pot fi un semn al unei igiene orale adecvate, aceștia nu întotdeauna indică sănătatea dentară. Unele probleme dentare, cum ar fi cariile sau problemele gingivale, pot fi prezente chiar și în absența decolorării danturii. Este important să consulți un medic dentist pentru un control regulat și o evaluare completă a sănătății dentare, indiferent de aspectul danturii tale.

Mit: Cariile dentare nu sunt grave dacă nu provoacă durere

Realitate: Caria dentară este o afecțiune progresivă și poate fi asimptomatică în stadiile incipiente. Chiar dacă nu provoacă durere, caria poate continua să se dezvolte și să afecteze structura dintelui în profunzime. Prin urmare, este important să identifici și să tratezi caria în stadiile incipiente pentru a preveni complicațiile și tratamentele mai invazive în viitor.

Separarea adevărului de cele mai comune mituri despre stomatologie

În stomatologie, este important să fii informat și să separi aceste mituri despre stomatologie de adevăr. Ignorarea unor informații incorecte sau false poate avea consecințe grave pentru sănătatea ta dentară. Consultă întotdeauna un medic dentist pentru sfaturi și tratamente personalizate și urmărește o igienă orală adecvată pentru a-ți menține zâmbetul sănătos și strălucitor pe termen lung. Fă o programare pe dentalq.ro și află adevărul!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!