Programează-te

DentalQ

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Detartraj. Cat costa, în ce constă și de ce este esențial pentru sănătatea orală

Cuprins
detartraj

Detartrajul dentar: de ce este important?

Pacienții cu boli ale gingiilor și acumulări severe de placă bacteriană au nevoie de detartraj dentar de rutină. O igienizare dentara va avea grijă de suprafața dintelui, însă detartrajul ajunge mult mai profund. Detartrajul este o procedură dentară tipică pentru persoanele cu boli ale gingiilor. Acest tip de curățare dentară elimină acumularea plăcii bacteriene ajungând sub linia gingiei. Termenul „curățare în profunzime” sau igienizare dentara este frecvent utilizat pentru a descrie procedura de detartraj. Astăzi vom afla ce este un detartraj, în ce consta, tipuri, beneficii si cat costa un detartraj dentar in 2025.

Tot ce trebuie sa știi despre detartraj:

Ce este detartrajul si de ce trebuie efectuat periodic?

Toată lumea are un grad mai mic sau mai mare de acumulare de placă bacteriană. Dinții dumneavoastră sunt aproape întotdeauna acoperiți de un strat subțire de salivă, germeni și proteine din gură. 

Placa este un depozit cauzat de particulele alimentare, acizii și zaharurile care aderă la această peliculă atunci când mâncați. Placa dentară poate fi eliminată și pot fi evitate probleme mai grave prin curățări dentare frecvente, periaj și folosirea aței dentare.

Țesutul gingival sănătos va înconjura ferm dintele și va preveni acumularea plăcii bacteriene. Cu toate acestea, acest țesut se va slăbi dacă boala gingiilor începe să se dezvolte. Linia gingiei se află la numai 1 până la 3 milimetri sub locul în care gingiile sănătoase aderă la dinte. Daca linia gingiei se afla mai jos de 4 mm, vom vorbi despre pungi parodontale.

Pentru a elimina placa de sub linia gingiilor și pentru a ajuta la tratamentul bolii gingivale, medicul dentist vă va recomanda, cel mai probabil, detartrajul profesional, dacă aveți pungi parodontale care au 4mm sau mai mult.

Tipuri de detartraj: cu ultrasunete, manual, airflow

Detartraj cu ultrasunete

Tot ceea ce depășește frecvența sunetului audibil este denumit ultrasonic. Sunt incluse frecvențele mai mari de 20.000 Hz. 

Cea mai populară operație dentară efectuată în cabinetele stomatologice dotate cu bisturiu cu ultrasunete este detartrajul cu ultrasunete. Deoarece tartrul și placa bacteriană sunt eliminate în timpul ambelor procese pentru a menține un parodonțiu sănătos, aparatele de detartraj cu ultrasunete sunt la fel de eficiente ca detartrajul manual.

Detartraj manual

Scopul detartrajului manual este de a îndepărta tartrul și placa acumulate pe dinți.  Acesta nu poate fi efectuat la fel de rapid ca un detartrant cu ultrasunete, deoarece se face manual. În plus, instrumentele manuale sunt mai puțin eficiente la îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare acumulate.  

Cu toate acestea, în anumite cazuri, unii dentiști consideră că scalatoarele manuale ar putea fi mai eficiente în curățarea regiunilor dentare demineralizate, precum și a restaurărilor din porțelan și compozit. 

Detartraj Airflow

Un flux regulat de aer, apă și o pudră special creată sunt proiectate pe suprafața dinților folosind tehnologia fluxului de aer.

Airflow poate fi utilizat de dentiști ca o curățare cosmetică a dinților de sine stătătoare sau ca o componentă a unei proceduri de igienizare dentara completa.  În comparație cu igienizarea tradițională, care implică o cupă de cauciuc și o pastă de lustruit, aceasta este considerată a fi o tehnică mai confortabilă și mai eficientă.

Este considerată un substitut mai puțin dur și mai eficient pentru tehnicile convenționale de curățare dentară.

Cat costa un detartraj: factori care influențează prețul

Pret detartraj profesional – difera de la clinica la clinica,  în funcție de locația clinicii și procedura utilizată. În general, clinicile premium pot avea prețuri ușor crescute, dar procedurile oferă un confort mai mare pentru pacient.

În 2025, o igienizare dentala profesionala la DentalQ costă 650 de lei și va include și consultația, o radiografie panoramica digitală și o igienizare profesionala completa! Prin urmare, veți putea evita cariile și complicațiile care pot duce la intervenții stomatologice de urgență.

Costul unei proceduri de detartraj și periaj profesional: Pachetul de prevenție care include detartraj dentar, periaj profesional (curățarea dinților sau igienizarea dentară) și flux de aer este cunoscut sub numele de igienizare dentară profesională va costa pentru clienții noi 260 de lei în 2025!

Este esențial să obțineți o programare de cel puțin două ori pe an, conform recomandărilor medicilor stomatologi.

Beneficiile detartrajului pentru sănătatea orală

Prevenirea cariilor: Deoarece cariile sunt precursorii tuturor problemelor dentare grave, detartrajul dinților vă poate ajuta să le evitați.  

Prevenirea bolii parodontale: Dacă placa a crescut în profunzimea liniei gingiilor, aceasta va fi generalizată în Boala Parodontala, deoarece este cauza multor probleme orale. 

Previne respirația urât mirositoare: Germenii din cavitatea orala se transformă în tartru, o substanță dură care se formează pe dinți și provoacă halitoză sau respirație urât mirositoare. Mirosul va disparea odată ce toate bacteriile, petele, tartrul și placa au fost îndepărtate.

Economisiți bani: Unul dintre multele motive pentru care oamenii renunță să își curețe sau să își detartreze dinții în mod regulat este acela de a economisi bani. Cu toate acestea, ați putea fi surprins să aflați că costul de curățare a dinților este semnificativ mai mic decât starea care s-ar instala, deoarece tartrul vă agravează problemele dentare. Într-o astfel de situație, va trebui să plătiți mai mult pentru tratamentul bolii parodontale sau pentru stomatologia restaurativă. 

Cât de des trebuie făcut detartrajul pentru a preveni problemele dentare

Dacă placa bacteriană nu este eliminată prin periaj constant și folosirea aței dentare, tartrul dentar poate începe să se formeze în doar 24 până la 72 de ore.  Componența salivară a unei persoane, practicile de îngrijire dentară și dieta pot afecta rapiditatea cu care se formează tartrul.

Deși detartrajul dentar este recomandat, în general, la fiecare șase luni, frecvența exactă poate varia în funcție de cerințele dumneavoastră unice de sănătate orală.  Dacă au un istoric de boli ale gingiilor, de acumulare excesivă de tartru sau alte probleme dentare, unele persoane ar putea avea nevoie de vizite mai frecvente.

Mituri despre detartraj: dăunează dinților?

Detartrajul profesional nu vă rănește dinții; dimpotrivă, ajută la protejarea lor și menține sănătatea gingiilor.  Este o metodă ușoară și sigură de a vă menține sănătatea orală și un zâmbet radiant.  Pentru aceste proceduri, controalele stomatologice de rutină îmbunătățesc sănătatea dentară și combat respirația urât mirositoare.

Sunteți convins? Acum, că sunteți conștient de toate faptele menționate mai sus, nu trebuie să acceptați zvonurile propagate de persoane cu cunoștințe limitate de îngrijire dentară.  Aveți grijă de dinții dvs. și faceți detartraje în mod regulat.  

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Țineți cont de faptul că zâmbetul dvs. este mai valoros decât majoritatea bunurilor dvs. scumpe.

Facebook
WhatsApp
Twitter
X
LinkedIn
Email
Telegram

Alte postari:

detartraj dentar

Adevăruri și Mituri despre Detartrajul Dentar

Un detartraj dentar este o procedură stomatologică esențială pentru menținerea sănătății orale. Cu toate acestea, există numeroase mituri care descurajează pacienții să apeleze la această procedură. Mit: Detartrajul este dureros

Citește mai mult »
Sanatatea gingiilor și alimentația

Alimente care dauneaza sănătatea gingiilor

Pentru a avea gingii sănătoase, este esențial să mențineți o igienă orală riguroasă, care să includă periajul zilnic, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul stomatolog. Totuși, anumite alimente

Citește mai mult »

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!