Procedura de sigilare dentara este recomandata pentru a preveni cariile dentare. Sigilantii dentari se aplică pe suprafețele ocluzale ale dinților din spate (molari și premolari). Prin umplerea șanțurilor dentare, aceste substante sigilante fac suprafața mai netedă, mai ușor de curățat și mai puțin susceptibilă de a reține particule alimentare și bacterii.
Sigilare dentara: Ce este și cum funcționează
Sigilantii dentari pot fi aplicati într-un mod destul de simplu. Dinții sunt mai întâi curățați și lăsați să se usuce. Suprafața este apoi degresată cu o soluție acidă moderată pentru a ajuta la aderența sigilantului la dinte. După ce dinții au fost clătiți și uscați încă o dată, acesta se aplică pe suprafața ocluzală și se usucă cu o lampă UV .
Copiii și adolescenții beneficiază cel mai mult de sigilare dentara, deoarece dinții lor permanenți abia apăruți sunt mai predispuși la carii. Cu toate acestea, persoanele care au fosete sau șanțuri adânci în dinți pot beneficia, de asemenea, de aceasta manopera.
Cum întrețin sigilarea dentara?
Ca și în cazul periajului obișnuit și al folosirii aței dentare, sunt ușor de întreținut. Folosiți o periuță de dinți cu perii moi și o pastă de dinți care conține hidroxiapatită.
Dietele bogate în vin roșu, cafea, ceai și fructe de pădure le pot decolora. Garniturile de etanșare se pot „desprinde” atunci când mâncați alimente lipicioase sau gumoase.
Sigilare dentara: Când se recomandă sigilarea molarilor
Deoarece dinții din spate au gropi și fosete care sunt dificil de curățat cu periajul și ața dentară, făcându-i susceptibili la carii, dentiștii recomandă ca molarii să fie sigilați cât mai curând posibil.
Prin urmare, perioada optimă pentru aplicarea sigilantilor pe dinți este atunci când molarii copiilor erup, adică în jurul vârstelor de 6, 12 și 18 ani.
Cu toate acestea, dacă aveți fosete sau șanțuri adânci care sunt vulnerabile la carii, sigilantii vă pot ajuta la orice vârstă. Sigilanții pot ajuta la prevenirea cariilor la copii, dar și la adulți.
Pentru a afla când este adecvata sigilarea dentară pentru sănătatea dumneavoastră orală, este întotdeauna mai bine să discutați cu medicul dumneavoastră dentist.
Sigilare dentara la copii vs. la adulți
Sigilare dentara la copii
Sigilările dentare, așa cum am menționat mai devreme, ajută la prevenirea cariilor la copii. Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) raportează că sigilarile molarilor previn 80% din cariile molare. Pe langa acest lucru, copiii de 6-11 ani care nu au efectuat sigilarea molarilor au de aproape 3 ori mai multe carii la primul molar.
Aceasta procedura ajuta la evitarea necesității unor tratamente dentare viitoare costisitoare (coroanele și plombele).
Sigilare dentara la adulti
Foarte puțini oameni ajung până la vârsta adultă fără să dezvolte carii. În plus, adulții dezvoltă noi carii, chiar dacă nu sunt la fel de susceptibili precum copiii mici.
Similar copiilor, adulții pot fi mai predispuși la carii dacă dinții lor au mai multe șanțuri și fosete. Factorii ereditari și istoricul familial sunt, de asemenea, importanți, ca și bruxismul sau scrâșnitul dinților (parafunctii), care pot eroda smalțul dinților.
Mai mult de 500 de medicamente pot induce uscăciunea gurii. Deși acesta poate părea a fi un efect secundar benign, saliva ajută gura să se debaraseze de bacteriile care cauzează carii.
Sigilarile molarilor pentru adulți pot fi benefice pentru pacienții vârstnici sau cu handicap care au nevoie de asistență pentru îngrijirea dentară. Persoanele cu afecțiuni precum demența, SLA sau SM pot găsi dificilă îngrijirea sănătății lor orale pe cont propriu. Dinții devin mai slabi odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce le crește vulnerabilitatea la cariile dentare.
Beneficiile sigilării dentare: protecție pe termen lung împotriva cariilor
Protejează împotriva cariilor
Aplicarea unui sigilant pe partea superioară a molarului, ajută la protejarea dinților împotriva cariilor. Bacteriile supraviețuiesc mai greu pe suprafața unui dinte datorită acestui strat suplimentar de apărare.
Procedura este ușoară și rapidă
Sigilantii dentari sunt aplicati într-o manieră simplă. Pentru a aplica substanța sigilantă, dinții trebuie mai întâi curățați. Materialul acrilic de etanșare este plasat pe dinți după ce aceștia au fost pregătiți.
Acestea durează mult timp
Deoarece sigilanții pot rezista mulți ani cu o întreținere corespunzătoare, aplicarea lor în copilărie va proteja dinții în anii în care cariile sunt cel mai probabil să apară. Dacă practicați o bună igienă orală și vă abțineți de la mușcatul obiectelor dure, sigilanții vor dura mai mult.
Sigilantii vă pot ajuta să economisiți bani
Sigilarea se numără printre tratamentele acoperite de majoritatea polițelor de asigurare medicala. Aceasta este opțiunea preventivă pentru copii, deoarece pot preveni cariile, la o fracțiune din preț.
Mituri despre sigilare dentara: doare? afectează smalțul?
Sigilarea dentara este nedureroasa și nu există efecte secundare negative cunoscute în urma aplicării. Înainte de sigilare, există pericole în cazul în care dinții nu sunt inspectați cu atenție pentru carii dentare, sau alte probleme dentare.
Dacă nu sunt observați, dinții în mod normal sănătoși care au fost sigilați necesită plombe semnificative, tratament nervos și, ocazional, extracții. Atunci când sigilantii sunt aplicati incorect, pot duce la apariția cariilor. Prin înglobarea germenilor in interiorul deteriorării nedetectate, sigilarea se poate infecta și răspândi sub material.
Cât durează sigilarea și cât timp rezistă pe dinți
Conform CDC, sigilanții protejează împotriva a 80% din carii timp de 2 ani și continuă să protejeze împotriva a 50% din carii timp de până la 4 ani. Unele sigilari pot dura până la 10 ani. Durata variază în funcție de factorii individuali, de practicile de igienă orală și de tipul specific de sigilant utilizat.
La unii pacienți, sigilantele ar putea dura chiar mai mult, în timp ce alții ar putea necesita reaplicarea mai deasă. Este esențial să țineți evidența duratei de viață a sigiliilor dentare pentru a vă asigura că dinții rămân protejați.
Sigilarea dentara este o apărare puternică împotriva cariilor, în special pentru suprafețele delicate ale molarilor și premolarilor. Sigilarile dentare oferă dinților o protecție de lungă durată și pot rezista mai mulți ani dacă sunt întreținute corespunzător.
Faceți chiar acum o programare la un medic dentist de la DentalQ dacă credeți că sigilarea dentara este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.