Programează-te

DentalQ

Program

Luni - Vineri: 08:00 - 20:30
Sâmbătă: 08:00 - 14:00
Duminică: Închis

Imi este frică sa merg la dentist. Now what?

frica de dentist

Rusinea, anxietatea sunt stari normale prin care trecem zilnic. Studiile arata ca 36% din populatia lumii sufera de frica de dentist, alti 12% sufera de frica extrema. Nu sunteti singuri in asta!

Relatia medic – pacient

Relația cu pacientul este foarte importantă pentru noi. De aceea va sfatuim sa vizitați clinica stomatologica din Bucuresti DentalQ, pentru a va familiariza atat cu noi cât și cu aparatura, care este strict sub controlul nostru. Totul este verificat periodic, în concordanță cu normele europene după care functioneaza clinica noastra.

“Medicul vede tot și mă judeca pentru ca nu am venit mai devreme”

Medicii noștri înțeleg ca frica este de mai multe tipuri, dar si din mai multe cauze, cum ar fi:

Istoricul familial: Probabilitatea de a dezvolta o fobie crește dacă aveți un părinte sau o rudă cu o tulburare fobică sau anxioasă.

Sentimentul de jenă: S-ar putea să vă simțiți inconfortabil dacă dentistul sau igienistul sunt cunostinte intime ale dumneavoastra.

Va simtiti neajutorat: Stând pe scaun cu gura deschisă pentru o perioadă lungă de timp poate crea sentimentul de pierdere a controlului.

Experiențe negative din trecut: Persoanele care au avut experiențe traumatice sau negative legate de vizitele la dentist pot dezvolta dentofobie. Aceste experiențe pot include teama de dentist în copilărie, supunerea la proceduri dentare fără consimțământ sau o procedură care a dus la durere sau complicații.

Antecedente traumatice: Un trecut traumatizant, cum ar fi intimidarea, abuzul asupra copiilor sau violența sexuală, poate contribui la dezvoltarea dentofobiei.

Un medic bun este acela care înțelege pacientul își dorește să îl ajute cu adevărat. Medicul dumneavoastra isi doreste un rezultat cat mai bun al tratamentului și nu-si va judeca pacientul pentru micile frici sau obstacole.

Cum sa ne pregatim pentru ziua cea mare (programarea la dentist)?

  1. Puteti evita cafeaua sau alte substante energizante pentru a evita o crestere a anxietatii sau agitatiei
  2. Comunicati medicului cum va simtiti, iar acesta va tine cont de nevoile dumneavoastra si va va explica tot procesul, pas cu pas
  3. Spuneti-i dentistului ce va nemultumeste la dantura dumneavoastra, deoarece tratamentul va tine cont si de ceea ce va doriti de la noi.
  4. Respirati normal. Puteti incerca tehnici de respiratie adanca, va pot ajuta.
  5. Anestezia locala facuta in cabinet este o minune, pentru situatia in care va temeti de posibilele dureri. Comunicati medicului in ce masura va ajuta aceasta, in cursul programarii dumneavoastra.
  6. Fumatul inainte de programare se va opri la sfatul medicului, deoarece acesta va “incurca” anestezia locala sa aiba efectul mult dorit.
  7. Puteti aduce un prieten sau un membru al familiei in ziua programarii, pentru suport moral
  8. Puteti ruga medicul sa va povesteasca ce a facut in acea zi, sa dezvolte subiecte care sa va distraga de la gandurile negative si problemele de zi cu zi.
  9. Rugati medicul sa va permita sa ascultati muzica preferata in casti, pentru a va crea o atmosfera relaxanta in primele sedinte.

Cum scap de frica de dentist?

 Cel mai bun tratament este “terapia prin expunere” ce consta de fapt in infruntarea fricii. Va puteti face programare la medicul dentist pentru ca acesta sa va explice pas cu pas de ceea ce aveti nevoie, sa stabiliti de comun acord planul de tratament si sa puneti orice intrebari doriti.

Trebuie tinut cont de faptul ca dumneavoastra luati o mare parte din deciziile referitoare la propriul tratament dentar, asadar aceasta intalnire trebuie tratata cu seriozitate.

Actul terapeutic este facut de catre medic, dar atunci cand acesta va pune la disspozitie mai multe optiuni, puteti contribui la propriul tratament.

Alte metode care pot ajuta sa scapati de frica de dentist:

  1. Învățați exerciții de respirație și tehnici de relaxare musculară pentru a le practica înainte și în timpul expunerii.
  2. Urmăriți imagini sau videoclipuri cu oameni care merg la dentist, apoi veti ajunge treptat la vizitarea unui cabinet stomatologic fără a urma niciun tratament.
  3. Programați o igienizare dentara sau un control cu un igienist sau un dentist.

Posibile complicatii ale fricii de dentist:

  1. dinti cariati, igiena orala neglijata
  2. probleme ale gingiei, ale parodontiului ( micile ligamente ce ne tin dintii drepti in alveola dentara si lupta impotriva pierderii dintilor)
  3. pierderea dintilor
  4. dereglari diabetice
  5. probleme ale inimii ( probleme ale arterei coronare, care alimenteaza inima)
  6. probleme respiratorii, in special ale plamanilor

 

frica de dentist

Nu lăsa frica de dentist să îți stea în cale

 Anxietatea dentară și fobia dentară sunt puncte pe un continuum care pot indica probleme psihologice complicate care au un impact major asupra vieții celor care le experimentează.

Unii pacienti cu frica de dentist, cunoscuți sub numele de fobici, preferă automedicatia, să suporte durerea sau să evite să zâmbească decât să viziteze un cabinet stomatologic. Ei rămân închiși, ascund dentofobia de teama de a nu fi considerați slabi sau judecați greșit de ceilalți. Auzim adesea fraze de genul: „Veți fi șocați de starea dinților mei, mă veți certa…”.

Aceasta mentalitate duce la un cerc vicios, din care nu se poate iesi decat cu ajutor din exterior. Problemele produse de aceasta mentalitate pot include evitarea, creșterea numărului de carii dentare sau o calitate scăzută a vieții legate de sănătatea orală. Astfel, pentru a evita viitoarele probleme de sănătate dentară, este important să ne gândim la cele mai eficiente modalități de a vindeca anxietatea și frica dentară.

Majoritatea oamenilor nu așteaptă cu nerăbdare să meargă la dentist. Din multe motive, aceste întâlniri pot fi supărătoare și inconfortabile. Cu toate acestea, s-ar putea să doriți să încercați anumite tactici, cum ar fi discutarea îngrijorărilor dumneavoastra cu echipa stomatologică, dacă frica de a vizita dentistul vă împiedică să obțineți îngrijiri stomatologice. Din fericire, există o mulțime de lucruri practice pe care le puteți face, cum ar fi solicitarea de a vorbi cu medicul dentist înainte de programare.

Nu permiteți fricii, jenei sau anxietatii să vă împiedice să obțineți îngrijirea dentară necesară. Puteți trece peste umilință și să porniți pe drumul către un zâmbet sănătos cu ajutorul dentistului potrivit.

Stomatofobia, sau frica de dentist, rămâne o fobie ascunsă, înțesată de vinovăție, care poate fi vindecata doar prin colaborarea pacientului cu medicul curant si viceversa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu ai rezervat consultatia gratuita ?

Mai ai o sansa!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!

Felicitari!

Ai castigat o 

CONSULTATIE GRATUITA

Ora
Minute
Secunde

Profita Acum si Beneficiezi de una dintre cele 5 Consultatii Gratuite pentru clienti noi. Completeaza Formularul si te vom contacta noi pentru a programa consultatia.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

*Oferta valabila doar pentru pacientii noi!