“Cati dinti are un om?” este intrebarea cu raspuns in continua schimbare. Asta putem observa chiar si noi, daca ne comparam cu prieteni sau colegi sau chiar si cu membrii familiei.
Cati dinti are un om? Eu stiam de 32, dar am mai putini!
Sistemul tău digestiv include dinții. Înainte de a înghiți, aceștia toacă sau zdrobesc alimentele pentru a le descompune. Deși unii oameni au mai mulți dinți decât alții, majoritatea oamenilor au 32 de dinți. Cel mai rezistent material din corpul uman este smalțul, care este învelișul care acoperă dinții și oferă protecție. Da, este mai rezistent decat osul. Adultul mediu are 32 de dinți permanenți, care sunt împărțiți în 4 canini, 8 incisivi, 8 premolari și 12 molari.
Dinții sunt organe ectodermice, în ciuda aspectului lor mai asemănător osului. Pielea, glandele sudoripare și părul sunt organe ectodermice suplimentare.
Cati dinți are un om?
Un adult are de obicei 32 de dinți permanenți. Cu toate acestea, unele persoane prezintă hipodonție (dinți lipsă) sau hiperdonție (dinți suplimentari) de la naștere.
La majoritatea copiilor, 20 de dinți primari erup (cresc) între vârsta de patru luni și șase ani. Aceștia sunt dinții de lapte care vor ieși în cele din urmă pentru a face loc dinților adulți care sunt permanenți.
Eu de ce nu am maselele de minte?
Singura specie de mamifer cu evolutie surprinzatoare pe scara filogenetica este omul.
Astfel, specia noastra isi demonstreaza progresul prin marirea volumului craniului si ingustarea gurii (micsorarea maxilarelor). Astfel, se modifica si numarul de dinti, pentru ca acestia sa incapa pe paxilarele micsorate.
Acum câteva milenii, a avut loc o mutație genetică spontană care a oprit dezvoltarea dinților de minte. Această caracteristică a devenit în cele din urmă larg răspândită și este acum responsabilă de absența dinților de minte la anumiți oameni contemporani. Alan Mann precizeaza in cercetarea sa:
- Restructurarea arhitecturii craniului a dus la repoziționarea feței mai central, sub baza creierului. Acest lucru a dus la lărgirea și scurtarea relativă a arcadei dentare. La oamenii moderni, arcada dentară scurtată nu este suficient de mare pentru a găzdui dentiția completă a adultului.
- În consecință, la mulți adolescenți, al treilea molar („măseaua de minte”) adesea nu poate erupe normal și sfârșește fie prin a fi inafara liniei de ocluzie, fie prin a fi impactat, în contact orizontal cu al doilea molar sau cu țesuturile moi.
- Datorită capacității sale de a reduce apariția molarilor terți nealiniați și a blocajelor, această trăsătură a fost supusă unei selecții favorabile, ceea ce a dus la o creștere a prevalenței molarilor terți lipsă, aproximativ 25 % dintre persoanele din diferite grupuri umane fiind lipsite de cel puțin un molar terț.
- Valoarea imensa a ageneziei si-a pierdut din importanta odata cu proresul tratamentelor chirurgicale din lumea de azi, industrializata. Totusi, aceasta ramane o „cicatrice a evoluției umane”.
Majoritatea oamenilor, mai precis 76,4% au avut nevoie de o extractie masea de minte din motive intemeiate.
Care sunt cele patru tipuri de dinți ale unui om?
Fiecare dintre diferitele tipuri de dinți pe care le avem are o funcție distinctă. Oamenii au patru tipuri diferite de dinți permanenți: Incisivi, Canini, Premolari si Molari.
Incisivi
- Dinții din gură care se văd cel mai bine sunt incisivii. Unii se referă la incisivi ca la „dinții din față”.
- Mâncarea este tăiată în bucăți mici de incisivi și apoi trimisă în partea din spate a gurii de limbă și dinți.
- Majoritatea oamenilor au opt incisivi: patru incisivi superiori și patru incisivi inferiori în maxilare. Cei doi dinți din față, precum și dinții de pe fiecare parte a acestora sunt incluși în această categorie.
- Atunci când mușcați din mâncare, marginea unică și îngustă a fiecărui incisiv ajută la tăierea acesteia.
Canini
- Dinții care ies puțin mai proeminenți decât ceilalți se numesc canini. Pentru că seamănă cu colții câinilor, dinții canini își merita numele. Aceștia pot fi numiți de unii „dinți colțuroși”. Caninii sunt uneori numiți „dinți de ochi”, deoarece au radacina pozitionata relativ aproape de ochi.
- Comparativ cu alte varietăți de dinți, aceștia sunt mai ascuțiți. Dinții canini se găsesc de obicei în patru cadrane: dreapta sus, stânga sus, dreapta jos și stânga jos.
- Caninii ajută la descompunerea alimentelor dure, cum ar fi carnea și legumele crocante.
- Acești dinți nu numai că despică și sfâșie mâncarea, dar împiedică, de asemenea, ca rândurile inferioare și superioare de dinți să vină în contact, astfel are rol de ghidaj: atunci când maxilarul se mișcă, forma caninilor permite ghidajul rândurilor de dinți, astfel încât aceștia să alunece unul pe celălalt fără probleme.
Premolari
- Premolarii, cunoscuți și sub denumirea de bicuspizi, sunt dinții care se află între canini și molari, sau dinții din spate ai gurii.
- Dinții premolari combină caracteristicile molarilor și ale caninilor. Ei vă ajută la ruperea, zdrobirea și măcinarea alimentelor în fragmente mici.
- Opt premolari sunt prezenți la majoritatea oamenilor. La om, există patru pe linia gingiei superioare și patru pe linia gingiei inferioare, câte doi pe fiecare parte.
- Premolarii sunt folosiți mai ales pentru a începe procesul de măcinare a alimentelor.
Molarii
- Dinții din partea din spate a gurii se numesc molari. Aproximativ 90% din mestecatul dumneavoastră are loc în această zonă. Trei molari în fiecare cadran alcătuiesc majoritatea dinților adulți.
- Măselele de minte, sau al treilea molar, sunt considerate dinți molari. Prin urmare, cel mai probabil aveți opt molari în total, indiferent dacă v-ați născut fără măsele de minte sau dacă vi s-au extras.
- Avem 3 tipuri de molari: Primul molar, al doilea molar, al treilea molar sau măselele de minte.
- Majoritatea persoanelor au în mod normal opt molari în total, cu un prim și un al doilea molar pe fiecare parte a gurii. Aceștia sunt situați aproape de partea din spate a gurii.
- Chiar în partea din spate a gurii se află măselele de minte, uneori cunoscute sub numele de al treilea molar. Unele persoane nu poseda nici o măsea de minte.
- Pentru a înghiți mai ușor, sarcina molarilor este de a sparge mâncarea în bucăți mici. Dar dinții de minte nu au o functie desemnata. Daca adultii au si maselele de minte, vor avea 12 molari in total.
- Molarii sunt dinții primari pentru a mânca, prin urmare sunt utili pentru spargerea și maruntirea alimentelor.
Asadar, cati dinti are un om?
- Cum multe se schimba in ziua de azi, la fel se schimba si dantura noastra. Un sfert din populatie se considera ca ar avea 28, restul de 75% detine 32 de dinti.
- Fie ca avem 32 de dinti, 28 sau mai putini, este bine sa ii ingrijim pe toti, deoarece fiecare dinte fac parte din economia generala a organismului nostru. Va asteptam in clinica noastra pentru analiza completa a zambetului dumneavoastra prin cele mai noi tehnologii!